Явор Гечев: Чака ни тежка експертна работа

Ще има екшън план в ДФЗ, изпипване на Стратегическия план и смяна на тези, които не работят
Служебният министър каза, че пиар акцията относно „Капитан Андреево“ му е дошла в повече и че ще действа без фоейерверки

Събев, Гечев, НеделковПърви приоритет на служебното ръководство на Министерството на земеделието е да работи по 405-те забележки на Европейската комисия по Стратегическия план (СП) на България. „Октомври трябва да сме финализирали плана“, заяви днес на пресконференция служебният земеделски министър Явор Гечев. До него бяха заместник-министрите Крум Неделков (наричан всеки път Недялков) и Георги Събев, които и миналата година заемаха тези постове в служебните кабинети. Единственият заместник-министър, който Явор Гечев запазва от предишното редовно ръководство, е Валентин Чамбов. Иван Христанов е бил поканен да остане на позицията си, но е отказал.

Явор Гечев нарече „тежка експертна задача“ довършването на Стратегическия план с оглед на това, че ЕК намира за недостатъчна амбицията ни за електронизация и предоставянето на електронни услуги. „Има компоненти, които са абсолютно нови. Зелената сделка е тежко предизвикателство. Целият Стратегически план трябва да има индикатори и при Първи и Втори стълб, а когато не са планирани правилно нещата, има тежки рискове. В сегашния план не са предвидени много буфери и затова говорим за загуба на средства“, каза Гечев.

Той уточни, че няма крайна дата за довършване на СП според забележките на Комисията, но че всичко в него трябва да се планира внимателно. Защото „каквото си напишем, това ще изпълняваме“.

Служебният министър добави, че трябва да се подготви законодателство за изпълнение на СП и министерството ще е готово с промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, които ще бъдат входирани в Народното събрание, когато се формира такова. Ще бъдат подготвени и други актове „за да оставим добро наследство на колегите“.

Относно работата на ДФ „Земеделие“ Гечев каза, че там трябва да има екшън план, за да може залежалите над 2000 проекта да бъдат задвижени, заедно с анексите към тях. „Искаме отчетите на ДФЗ, цифричките, включително и плановете по отношение на правилото N+3 – кога изтичат сроковете, възможностите и резултатите от тях.“

Относно заплетената ситуация при ГКПП“Капитан Андреево“, Явор Гечев похвали светкавичната комуникацията между служебните министерства, заради която вече няма напрежение на границата. „Имаме готовността да се гарантират нормалните процеси включително в Агенцията по храните и нейните дейности. Споровете най-вероятно ще продължат няколко години. На мен ми се струва, че пиарът в цялата тази история е малко повече. Да, колегите са започнали едно добро начинание според мен. Но не са били достатъчно готови структурите да поемат цялата тази работа. Въпреки това, това се срутва при нас и ние сме длъжни да решим нещата. Без фойерверки от наша страна. Ще говорим тогава, когато проблемите се оправят. Но, докато текат всичките съдебни спорове, има държава, която ще продължи да функционира и това не трябва да пречи на нормалните процеси, които в крайна сметка трябва да се извършват.“ Служебният министър сподели, че заради последните премеждия на граничния пункт три дни не е спал

На въпрос дали ще има промени в ръководствата на ведомствата към министерството, той каза, че ще взима решения като надпартиен министър и че няма да има реваншизъм. Единственият критерии за това дали някой ще остане или ще бъде освободен, ще бъде дали ще върши работата в необходимото темпо. „Не познавам правителство, което да е перфектно, нито правителство, което да не е направило промени“, остави отворена вратата Гечев.

За Плана за възстановяване и устойчивост, в който са предвидени средства за земеделието, служебният министър каза, че изпълнението му ще стартира през октомври. По думите му министерството трябва да започне да пише нормативи за кандидатстване по плана.

Друг приоритет е бързо да бъде наваксано забавянето на добива на дървесина, така че да се задоволят приоритетните групи.

Явор Гечев обеща, ако обстоятелствата да забавят прилагането на Стратегическия план (ако няма работещ парламент), да се намери начин така че земеделците да получат очакваните субсидии в определените срокове.

По повод вноса на зърно от Украйна в България, служебният министър намекна че можем да отправим допълнително искане към Брюксел. Гечев не отговори на въпроса дали са готови лабораторните анализи на вносните пратки, като каза, че  тепърва ще се запознава с резултатите. Но обясни, че украинският внос трябва да се дефинира ясно като такъв, а не да се смесва с българска реколта.

 

 

Leave a Comment