Сменени са директорите на „Напоителни системи“, на Агенцията по горите и горски началници

Няма и дума за работа по Стратегическия план, не се говори за подкрепата към земеделците, която осигурихме, пише бившият министър Иван Иванов

МЗХГАтанас Мулетаров е новият изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД. Той е избран с решение на Съвета на директорите на дружеството, съобщиха от земеделското министерство. Мулетаров има дългогодишен опит в „Напоителни системи“ ЕАД, като от 2011 г. до момента е бил директор на дирекция „Собственост и наеми“ в Централното управление на дружеството, пише в съобщението.

Нови назначения за горите

Инж. Стоян Тошев е назначен за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите. Той поема агенцията, след като досегашния директор инж. Филип Ковашки напуска поста по собствено желание, съобщи радио Дарик.

Инж. Тошев е магистър по „Горско стопанство“ от Лесотехническия университет. От 2016 г. е заместник-директор на Регионална дирекция по горите-София, а от месец май 2019 г. до момента е бил неин директор.

Сменен е досегашният директор на Югоизточното държавно предприятие в Сливен Мирослав Маринов. На поста се е върнал предишният директор Димчо Радев. Той е роден в Стара Загора. В системата на горите е от 1996 год. Работил е в няколко горски и ловни стопанства, включително в общински горски структури. Бил е и в частния бизнес с дърводобива, съобщи БНР.

Инж. Здравко Бакалов отново е назначен за шеф на най-голямото горско в България – Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) в Смолян. Той застава на директорския пост, измествайки инж. Асен Иванов, който през март месец измести него

Бившият земеделски министър Иванов написа във ФБ профила си:

„Развитието на сектор “Земеделие” последните седмици може да бъде обобщено с няколко думи – назначаване на кадри от служебния кабинет, свързани с ГЕРБ, докато в някои министерства се уволняват кадри на БСП. Това няма как да не буди притеснение и съответно възниква въпросът какво стои зад тази политика.“ 

… „В тази тежка ситуация за страната ни не се говори за така чаканите от земеделците плащания, които успяхме да осигурим с много усилия, а именно близо 3,4 млрд. лева национални и европейски средства, които да бъдат отпуснати до края на годината … – едно безпрецедентно подпомагане, което вдигна летвата изключително високо“, пише още доскорошният министър, добавяйки, че няма и дума за работата по Стратегическия план, от който зависят средствата за българското земеделие през следващите пет години и който именно предходното редовно правителство съфинансира с 60%, за разлика от предходните 15%.

„За сметка на това се назначават кадри, свързани с бившите управляващи на различни позиции, докато от ГЕРБ говорят за несправяне в сектора. Прави впечатление, че се правят смени в ръководствата на държавните горски предприятия. Те бяха изправени пред важната задача да осигурят необходимите количества дърва за огрев за българското население за предстоящия тежък зимен сезон. Това може да постави стотици семейства пред невъзможност да осигурят своето отопление на дърва през зимата“, пише Иван Иванов.

 

Leave a Comment