ЕС ще има най-ниската реколта от царевица за последните 15 години

Прогнозата на Министерството на земеделието на САЩ е, че сушата и горещините ще намалят най-силно добивите в Румъния, Унгария, Франция, Италия, Испания, България и Германия

жътва на царевицаСилната суша вероятно ще намали реколтата от царевица в Европейския съюз (ЕС) с 10 милиона тона. С едва 55,4 милиона тона това ще бъде най-ниската реколта от царевица от 15 години според прогнозата на консултантската фирма Strategie Grains. Анализаторите коригираха с 15% надолу очакванията си от юли, когато предположиха, че ЕС ще прибере 65,4 милиона тона.

USDA (Министерството на земеделието в САЩ) също намали европейската реколта от царевица с 8 милиона тона в петък – макар и от 68 на 60 милиона тона.

„Перспективите за реколтата от царевица за зърно през 2022 г. в цяла Европа се влошиха драстично“, заявява Strategie Grains в последния си доклад за зърното. Това ще бъде най-слабата реколта от 2007 г. насам.

USDA също изброи страни, в които „екстремните горещини и суша“ значително намаляват перспективите за реколта. Това са: Румъния, Унгария, Франция, Италия, Испания, България, а също и Германия.

Прогнозите за влошаване на реколтата също накараха Strategie Grains да повиши прогнозата си за вноса на царевица в ЕС с почти 3 милиона тона до 20 милиона тона. Това все пак ще включва 9 милиона тона царевица, която се очаква да дойде от Украйна, въпреки че реалният украински износ остава несигурен.

Анализаторите в ЕС намалиха употребата на царевица като храна за животни, основният пазар за продажба на царевица за зърно, с повече от 4 милиона тона и пренасочиха част от търсенето към храна за пшеница и ечемик.

Горещото и сухо време в части от Средния запад на САЩ подхрани опасенията относно загубите на добив в най-големия производител на царевица в света и доведе до увеличение на цените. USDA намали производството в САЩ с почти 4 милиона тона до 364,7 милиона в петък. От друга страна, докладът на USDA ревизира нагоре производството на царевица в Украйна с 5 милиона тона до 30 милиона тона. Това означава, че Украйна вече може да изнася 12,5 милиона тона или повече вместо очакваните преди това 3,5 милиона тона, казва USDA, цитирано от agrarheute.com.

 

Leave a Comment