Чистокръвни жребци бяха изтъргувани във Франция за общо над 51 млн. евро

Японски треньор плати най-високата цена за кон – 2,1 млн. евро, конюшнята на емира на Дубай закупи 6 жребчета за 5,5 млн. евро
Снимка на leshardis.com

Снимка на leshardis.com

Най-престижните търгове на едногодишници (18-месечни чистокръвни английски коне) в Довил, Франция, са регистрирали безпрецедентен оборот от над 51 милиона евро. Това съобщиха днес организаторите, цитирани от Франс прес. В търговете са участвали 285 жребци, 84% от които са били закупени при средна цена 210 025 евро.

Общият оборот е скочил с 18 на сто спрямо 2019 г., за да достигне 51 071 000 евро, уточни в комюнике агенция „Аркана“ (Arqana), която организира търговете.

„Повече от доволни сме при подобен резултат, сезонът на продажбите на коне на възраст между 1 и 2 години започна по най-добрия начин“, изразиха задоволството си президентът на „Аркана“ Ерик Ойо и изпълнителният директор Фреди Пауъл, цитиран в комюникето, съобщава БТА.

Предишният рекорд за тези търгове датира от 2019 г. с оборот, достигнал 43 милиона евро. През 2021 г. общите продажби са били на стойност 40,2 милиона евро.

Най-високата цена на това издание бе достигната с продажбата на брата на Сотсас (лауреата на Наградата на Триумфалната арка) за 2,1 милиона евро на японския майстор треньор Йошито Яхаги. Жребчето е от конюшнята от Монсо.

Друго жребче от тази конюшня с чистокръвен произход бе купено вчера за 2 милиона евро от „Годолфин“ (Godolphin), конюшнята на емира на Дубай Мохамед бин Рашид Ал Мактум. „Годолфин“, най-големият купувач след три дни на продажби, се е сдобил с 6 жребчета за 5,55 милиона евро.

Рекордът в Довил се държи от продажбата на един кон за 2,6 милиона евро през 2015 г.

Агенция „Аркана“, втората най-голяма след английската „Тетърсолс“ (Tattersalls), е започнала тези продажби през 2000 г. и организира събитието, което е сред най-престижните търгове за млади жребци във Франция.

Leave a Comment