Асоциацията на зърнопроизводителите се среща с Явор Гечев

лого НАЗСреща на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) със служебния земеделски министър Явор Гечев е планирана на утре, 19 август, съобщи достоверен източник.

НАЗ има много въпроси и проблеми, които ще постави пред министъра.

Пазарът на зърно у нас е замрял заради ниските изкупни цени и малкото оферти, които получават зърнопроизводителите. За тази ситуация допринесоха вносът украинско зърно и най-вече слънчоглед, и световните пазари, при които зърнените котировки са надолу в последните седмици.

Явор ГечевЗемеделците складират зърното, но възможностите им за задържане са слаби, тъй като от една страна имат ограничени складови площи, а от друга се задава сеитбената кампания. Тя е свързана с още по-завишени разходи спрямо миналогодишните.

Продажбите на тазгодишната пшеница често са под себестойност, което декапитализира сектора и води към фалити стожера на българското земеделие. Години наред зърнопроизводството бе сочено като най-печелившата дейност, но войната обърна драматично този ход на нещата.

НАЗ ще попита и за прословутите лабораторни анализи за качеството на украинското зърно. За тях заговори месец преди да напусне министерския пост Иван Иванов. Досега обаче резултати не са оповестявани.

Високите цени на горивата и торовете също ще са тема на срещата. Вероятно фонд „Земеделие“ ще предложи кредитна схема за кампанията, но зърнопроизводителите и без друго имат вече натрупани кредити, за да могат да изплуват от кризисната ситуация, чиито край не се вижда.

За разлика от останалите сектори, зърнопроизводството е изключено от извънредните помощи заради Ковид и заради войната в Украйна.

Утре вероятно ще стане по-ясно какво има предвид служебния министър, от когото вече на два пъти чухме, че ще поиска компенсации за сектора от Европейската комисия заради вноса на украинско зърно в България.

 

 

Leave a Comment