Тодор Джиков: Ще работим изключително бързо за разпределяне на 426 млн. лв. помощ към фермерите

Служебният зам.-министър смята, че мерките за подпомагане трябва да отчитат какви са пазарните сътресения при отделните култури
Тодор Джиков се срещна с производители при зеленчуковата борса на Сливен

Тодор Джиков се срещна с производители при зеленчуковата борса на Сливен

„Държавната помощ от 426 млн. лева трябва и ще стигне своевременно до земеделските производители. След вчерашното решение на Министерския съвет, който одобри допълнителни разходи по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“, ще работим изключително бързо това да се случи“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, който посети Зеленчукова борса – Сливен за среща с производители.

„Сектор „Плодове и зеленчуци“ генерира най-висока заетост и включва социални групи, които често отпадат от трудовия пазар“, посочи заместник-министър Джиков. Той допълни, че е проведена среща с Министерството на труда и социалната политика, на която е коментиран осигурителния праг в сектор „Земеделие“.

Аграрният заместник-министър посочи като проблеми при формирането на политики в сектора приемствеността и липсата на закон за браншовите организации. „Трябва да се търси вариант на нормативна уредба, който да е работещ за всички страни. Когато има силна браншова структура, която да отстоява позициите си, тогава всяка една политическа власт ще се съобразява и тази приемственост ще бъде факт. Тогава с изградения фундамент ще можем да възстановим земеделието“, каза Тодор Джиков. По думите му, регионалните браншови организации е добре да се обединят в една национална.

Представителите на бранша поставиха въпроса за напояването и повдигнаха въпроси за зимните пръскания и възможността за увеличаване на предвидения за тях бюджет, както и за вноса на плодове и зеленчуци.

Аграрният заместник-министър съобщи още, че продължава и работата по отстраняване на коментарите по Стратегическия план. И обясни, че се търсят възможности за целева държавна субсидия за сектор „Плодове и зеленчуци“. Според него мерките за подпомагане трябва да отчитат какви са пазарните сътресения при отделните култури.

Leave a Comment