Н. Каварджиклиев: Президентът Радев ме освободи, за да сложи особен кръг хора в ДФ „Земеделие“

За три месеца обработихме 1800 проекта по мярка 4.1 от септември миналата година. Септември 2022 г. трябваше да направим първите плащания, но сега нещата ще се забавят

Николай каварджиклиевНяма мотиви за освобождаването на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Николай Каварджиклиев. Това заяви той тази сутрин пред бТВ, като цитира служебния министър на земеделието Явор Гечев.

Според Каварджиклиев освобождаването му е наредено от президента Румен Радев, тъй като той носи отговорност за работата на служебния кабинет.

Припомняме, че на 19 август УС на фонда взе решение Каварджиклиев да бъде освободен, а неговия пост да заеме Георги Тахов. Той бе назначен като директор на НАП Пловдив през април 2013 г. и остана на поста две години. Заедно с Каварджиклиев ДФЗ напуснаха и заместниците му Венцислава Монева, Петя Славчева и д-р Климент Петров с решение на УС. Техните места бяха заети от Ива Иванова, Владислава Казакова (от Пловдив), Димитър Горов и Георги Динев.

Николай Каварджиклиев бе назначен за изпълнителен директор на 2 март и остана като такъв почти 6 месеца.

Бившият директор каза, че служебният министър Гечев е бил изцяло съгласен с програмата, изготвена от него за работата на фонда. Той даде пример с инвестиционната мярка 4.1, по която миналия септември са подадени 1800 проекта, за които не е имало ранкинг. Дотогава утвърдената практика е показвала, че за година могат да се обработят не повече от 600 проекта. Ние обработихме всичките проекти по мярка 4.1 за три месеца, каза той.

Когато заел поста, Николай Каварджиклиев установил, че липсва акредитация на контролните листове – нещо, без което проектите не могат да бъдат финално обработени. Дали това е случайно или не, той каза, че не знае, но подозира, че е възможно по този начин да се е целяло „взиряването“ на работата на фонда по време на редовния кабинет на Кирил Петков.

„Няма забавяне на проекти във фонд „Земеделие“, заяви Каварджиклиев, като нарече всички останали твърдения откровена лъжа.

„Всеки мениджър носи оставката в джоба си“, добави бившият директор, но изрази недоумение защо са освободени и заместниците му. Той даде пример с Петя Славчева, която работи от 5 години във фонда и която е заменена със служител от Пловдив. А въпросният служител от Пловдив той самият бил уволнил „не без причина“.

„Румен Радев стои зад уволнението ми. Не го познавам лично, но той взима решенията“, каза Николай Каварджиклиев. Той мотивира предположението си с думите на служебния земеделски министър, че няма мотиви за освобождаването му, още повече, че преди това е одобрил програмата за работа на фонда. „С него имаме културни различия“, добави освободеният директор, визирайки двойнствената позиция на министъра.

По думите му на 19 август във фонда се е върнал „особен кръг хора, свързан с Румен Радев и групата на ГЕРБ и ДПС“.

Каварджиклиев обясни, че работата на фонда може да бъде блокирана от неправилни решения и политики на Министерството на земеделието. Двете институции са като скачени съдове, сравни той.

Според него плащанията по първите обработени проекти от приема по мярка 4.1 от 2021 г. е трябвало да се извършат през септември. След смяната на ръководния състав ще има чисто бюрократично забавяне, тъй като трябва да се променят акредитации, подписи, спесимени.

Аз съм 22-ия директор на фонда, каза още Николай Каварджиклиев. По думите му един шеф на фонда се задържа на поста средно 6 месеца.

Попитан какво би посъветвал Явор Гечев, Каварджиклиев каза: „Не пречете на хората да работят“.

 

Leave a Comment