К. Костадинов, НАЗ: Земеделци от 12 държави ще обсъдим на 1 септември обща позиция за зърното от Украйна

Не сме се отказали от общи протести, защото новата украинска реколта е напът, каза председателят на асоциацията на зърнопроизводителите
БАБХ няма акредитирана лаборатория, която да изследва зърното от полетата на войната

Костадин Костадинов„Не сме се отказали от идеята за протести“, категорично заяви днес пред Агро Пловдив Костадин Костадинов, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), след петъчната среща със служебния министър на земеделието Явор Гечев. Една от основните теме, обсъждани на форума, бе вноса на зърно от Украйна.

„По наша инициатива на 1 септември имаме среща на земеделски организации от 12-те държави от инициативата „Три морета“  – България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Темата на срещата са протестите. Тук не говорим за протест само на българските зърнопроизводители. Съвместните действия ще бъдат последствие. В момента се търгува старата украинска реколта, а не знаем какво ще се случва с новата“, посочи общите притеснения на сектора председателят на асоциацията.  

„Оказва се, че БАБХ няма акредитирана лаборатория за анализ на зърно. Така, ако зърното идва у нас с лабораторен лист, издаден от клона на сертифициращата компанията SGS в Украйна, тук то се изследва от SGS България. Съвсем очаквано е частната лаборатория да потвърди анализа на колегите си в Украйна. Това обаче нас не ни удовлетворява, защото в този случай контролът е в рамките на една и съща фирма и не е независим“, заяви Костадинов.

Липсата на държавна лаборатория за този тип анализ е била потвърдена от изпълнителния директор на БАБХ проф. Христо Даскалов. Председателят на НАЗ смята, че агенцията по храните трябва спешно да предприеме стъпки за акредитирането на лаборатория за зърнените пратки от чужбина. 

„Държавата не е наясно какво се случва“, коментира още той. Според него информацията, че и в предишни години сме имали внос на украински слънчоглед, е невярна. „Украйна винаги е изнасяла единствено слънчогледово масло“, каза той.

Председателят на НАЗ отказа да посочи мерките, които министерството е решило да предприеме, тъй като скоро ще има съвместен брифинг на МЗм и НАЗ по темата. Това вероятно ще се случи при откриването на Добричкия панаир на 31 август (сряда). 

Запитан как ще се осъществи разделянето и проследяването на произведеното в България зърно и внесеното от Украйна, Костадин Костадинов поясни, че върху украинското зърно се начислява на границата ДДС, докато българското зърно е с обратно начисляване на данъка, тоест предлага се без ДДС. 

„Там, където има украинско зърно, не трябва да има българско и обратно. Защото, ако продукцията от това зърно се изнесе с остатъчна радиация например, а произходът ѝ е България, ще бъде компрометирано цялото българско производство заради търгашеските умения на някои български фирми“, каза Костадинов. Той даде за пример смесването на украински пчелен мед с български и износът им под етикета „Произведено в България“. „Така българският мед загуби германския пазар“, посочи последствията от тази търговска практика председателят на НАЗ.

Leave a Comment