Бизнесът иска природния газ да не е по-скъп от 250 лв./кВтч, а това означава преговори с Газпром

България е подсигурена с течното гориво до края на септември

сондаж за газПриемливата цена на природния газ за бизнеса е не повече от 250 лв. за мегаватчас без такси за достъп и пренос, акциз и ДДС.

Това са заявили представители на работодателските организации, които са били поканени да участват днес в заседанието на Кризисния щаб в енергетиката, оглавяван от вицепремиера и министър на транспорта Христо Алексиев. Синдикатите също са взели участие в срещата.

Този праг, посочен от бизнеса, прави неизбежни преговорите с „Газпром експорт“, заяви на брифинг след заседанието енергийният министър Росен Христов. Той допълни, че преговорите няма да са лесни. „Изгонихме всички дипломати, прекратихме всякаква комуникация, така че ситуацията изобщо не е розова“, описа той.

Вицепремиерът Алексиев каза, че засега газът е осигурен до септември включително, а от октомври нататък няма сигурни доставки.

„Проблемите, които са натрупани, са много“, заяви Алексиев. Той допълни, че кризисният щаб се е фокусирал върху довършването и пускането на интерконектора до 1 октомври и върху финансовото стабилизиране на „Булгаргаз“.

Вицепремиерът каза още, че правителството е ангажирано да осигури на приемлива цена доставки на газа за населението и предприятията. Те трябва да бъдат платени авансово.

В момента компенсации за газа са невъзможни, тъй като не са залегнали в бюджета, а и няма работещ парламент.

Енергийният министър Росен Христов припомни, че един танкер с американски втечен газ ще бъде разтоварен в Турция. Той обаче ще е достатъчен да покрие една трета от нуждите на страната за октомври. „Фокусът (сега) е системни доставки на оптимална цена. Интерконекторът с Гърция на практика сме го взели на ръчна. Поели сме ангажимент, включително и пред президента, че ще заработи от 1 октомври“, заяви Христов.

По думите му доставките на газ с танкери са неизгодни, тъй като слотовете за разтоварване са скъпи. Министърът допълни, че ще започнат преговори с турски компании, които имат интерес за тръбни доставки на газ.

Министърът съобщи също така, че започва преструктуриране на „Топлофикация София“, така че да не генерира още задължения към „Булгаргаз“.

Ще се водят преговори и с Азербайджан за увеличаване на договореното до момента количество газ, за което се знае, че задоволява около една трета от годишното българско потребление.

 

Leave a Comment