Телескопът Джеймс Уеб разкри невероятни гледки към Юпитер

Юпитер сниман от телескопа Джеймс Хъб

Космическият телескоп Джеймс Уеб (JWST) направи снимки на най-голямата планета в Слънчевата система през юли.

Изображенията показват полярни сияния, гигантски бури, луни и пръстени около Юпитер в детайли, които астрономите описаха като „невероятни“, пише Би Би Си.

Инфрачервените снимки бяха изкуствено оцветени, за да изпъкнат контурите.

Това е така, защото инфрачервената светлина е невидима за човешкото око.

„Никога не сме виждали Юпитер като този. Всичко е доста невероятно“, каза планетарният астроном Имке де Патер от Калифорнийския университет, който изигра ключова роля в проекта.

„Наистина не очаквахме да бъде толкова добре, честно казано“, добави тя.

JWST на стойност 10 милиарда долара (8,5 милиарда паунда) е международна мисия, ръководена от американската космическа агенция НАСА с нейните партньори от Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция.

НАСА каза, че в самостоятелния изглед на Юпитер, създаден от комбинация от няколко изображения от телескопа, полярните сияния се простират до голяма надморска височина както над северния, така и над южния полюс на Юпитер. Полярните сияния са светлинни представления в небето, причинени от Слънцето.

Междувременно Голямото червено петно, което разкрива гигантска буря, по-голяма и от Земята, изглеждаше бяло. Това е така, защото отразява много слънчева светлина.

JWST беше изстрелян през декември 2021 г. и в момента се намира на около един милион мили (1,6 милиона километра) от Земята.

Той може да открие светлина, която е започнала да пътува към Земята преди 13 милиарда години, в моменти след Големия взрив.

Разглеждан като наследник на известния телескоп Хъбъл, JWST се очаква да бъде доминираща сила за открития поне през следващите 20 години.

Leave a Comment