Електромрежата ни няма да издържи при масово преминаване към електромобили

зарядна станция за електромобили на АББЕлектропреносната система на България – такава, каквато е сега – няма да издържи, ако започне масово заменяне на конвенционалните автомобили с електрически. Това заяви пред Блумбърг ТВ България Васил Стоянов, главен мениджър на единствения български производител на зарядни станции Siloel.

„Ако пресметнете колко харчи един електромобил за 100 километра – нещо от порядъка на 20 киловатчаса – ще получите главозамайваща цифра… Такава мощност нашата електропреносна мрежа няма как да издържи. Германия преди време инвестира два и половина милиарда евро в своята мрежа, за да я подготви за електромобилите“, каза той.

Към юли 2022 в България има около 800 зарядни станции, като на десет бавни се пада една бърза станция. По-слабото разпространение на бързите станции с прав ток е разбираемо, защото те струват 20-30 пъти по-скъпо от бавните. Основна пречка за разширяването на мрежата е в липсата на мощност по мрежата. Особено по пътищата, където бързото зареждане е най-необходимо, на практика почти няма възможности за инсталиране на 60- или 120-киловатови станции.

Използването на фотоволтаични панели е алтернатива, която вероятно има бъдеще, смята Стоянов, но към момента тя е доста ограничена, защото са необходими твърде големи площи. За захранването на 100-киловатова зарядна станция са нужни около 2 декара фотоволтаици – нещо, което е почти изключено в градовете. За да се промени това, „коефициентът на полезно действие на панелите трябва да се повиши значително – а това няма да стане скоро“, предполага Васил Стоянов.

Leave a Comment