JRC: Есента ще изгони сушата и ще върне Европа близко до нормалното

Суша като тази Европа не помни поне от 500 години

сушаТази есен може да донесе почивка от голямата суша, която може да се окаже най-лошата в Европа от поне 500 години, казаха учени от ЕС.

Почти половината от европейския континент в момента е под тревога за суша, се казва в доклад на Съвместния изследователски център (JRC). Но той прогнозира, че „близкото до нормалното“ време ще се върне през следващите месеци, пише „Политико“.

Последните валежи в България изпревариха тази прогноза и някъде прекалено много, някъде по-малко валежите облекчиха пропуканата земя.

„В много райони на Европа това е първият добър сигнал по отношение на сушата“, което може да доведе до облекчаване на „текущото критично състояние“, каза авторът на доклада и учен от JRC Андреа Торети.

Торети заяви, че пълен анализ на тазгодишната суша ще разкрие дали тя е била по-лоша от пролетта и лятото на 2018 г., които бяха най-екстремните регистрирани сухи периоди в Европа от поне 1500 г.

„Не сме финализирали анализа на тазгодишното събитие, защото то все още продължава. Но като погледнем засушаванията тази година, изглежда, че са по-лоши от 2018 г.“, каза той.

Части от Испания и Португалия се очаква да останат горещи и сухи до ноември; в Южна Испания резервоарите сега са на 30 процента от средните нива.

Но прогнозата ще даде известна надежда в целия континент, където големите реки сега са ниски и бавни, добивите на културите са намалени и горите са под напрежение.

Торети установи „широко разпространен стрес върху растителността“, особено в италианските низини, Унгария и части от Сърбия и Румъния.

Leave a Comment