Зърното дружно се оттласна от борсовото дъно в петък

Всички зърнени реколти у нас са с годишен ценови ръст, при слънчогледа се стопи до 9,6%

Всяка зърнена продукция у нас е с по-висока цена на годишна база. Но докато при фуражния ечемик годишният ръст се измерва на 71,4%,  при слънчогледът той се стопи до 9,6%. Това показват последните данни от информационното табло на земеделското министерство.

При цена от 1 125 лева/тон към 17 август новата реколта слънчоглед може да не покрие по-високите разходи за семена, горива, продукти за растителна защита, торове и труд, още повече, че добивите са с над 30% по-ниски заради сушата.

Въпреки седмичния спад от 0,5% в цената на хлебната пшеница, годишният ръст е с почти 60 на сто.

Екранна снимка 2022-08-24 145327

Ако погледнем към актуалните борсови данни от тази седмица, веднага се забелязва, че котировките са се оттласнали от дъното и стръмно са поели нагоре.

След като падна до най-ниската цена за последните 7 месеца на 18 август, петък, американската пшеница започна постепенно да се изкачва, като за първите два дни от тази седмица поскъпна с около 9 процента. Основните причини за връщането на хлебното зърно на бойното поле на борсите е в прогнозирания спад на тазгодишното производство на Украйна (от 80 млн. тона през 2021 г. на 52 до максимум 55 милиона тона тази година) и колосалната суша, която обхвана огромни части от САЩ, Европа и Китай.

Американската консултантска компания APK-Inform информира в доклад, публикуван днес, че новата реколта на Украйна може да включва до 18,2 милиона тона пшеница, 29,9 милиона тона царевица и 5,9 милиона тона ечемик.

Износът на руско зърно пък е изключително нисък заради експортните мита, наложени във федерацията. Земеделците поискаха от президента Путин да ги премахне, за да могат да се справят с инфлацията.

Сривът в очакваното производство на пролетниците в северното полукълбо, породен от сушата, накара и европейските купувачи да повишат офертите си за зърното.

След като миналата седмица цените на пшеницата на европейските борси паднаха с около 30 евро за тон до около 315 евро за тон, от понеделник хлебното зърно поскъпна с почти 20 евро за тон на фючърсен пазар и се котираше на 337 евро за тон, а в началото на търговията днес добави още 5 евро.

Цените на царевицата също се повишиха значително на фючърсния пазар тази седмица като пряк резултат от сушата в Европа и очакваните производствени загуби . Тук цените за новата реколта (ноември) в сряда следобед са със 7 евро нагоре до 330 евро. В петък цените все още бяха под 310 евро за тон, въпреки че реколтата от царевица в Европа ще бъде катастрофална.

На пазара на едро и експортното пристанище в Хамбург пшеницата се котираше на 331 евро за тон във вторник – със 17 евро повече от понеделник. За по-късни дати се предлагаха 335 евро. За ечемика във вторник доставчиците са получили 296 евро за тон – с 8 евро за тон повече от понеделник.

В най-важното френско експортно пристанище Руан тази сряда сутринта за хлебната пшеница се предлагат 331 евро за тон – поне с 10 евро повече от предишния ден. За фуражен ечемик доставчиците в Руан получават 294 евро тази сряда сутрин.

Leave a Comment