Г. Събев: В началото на 2023 г. ще започне прием на проекти, финансирани от Плана за възстановяване

Днес ще бъде изпратено писмо до ЕК с искане да се активира кризисния резерв за защита на родните зърнопроизводителите от украинския внос, съобщи заместник-министърът при откриването на Добричкия панаир

добрички панаир„Близо 1 млрд. лева ще бъдат вложени в българското земеделие с Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Това са общо средствата, които включват и 50% национално съфинансиране. Вярваме, че с това ще допринесем родното земеделие да стане по-конкурентоспособно и жизнено в тези предизвикателни времена”. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на конференция „Земеделски практики в полза на климата и околната среда“, която се провежда в рамките на 30-ото международно изложение „Селското стопанство и всичко за него“ в гр. Добрич.

Аграрният заместник-министър посочи, че няма време за губене и трябва да се работи с бързи темпове. По думите му целта е до началото на следващата година да започне и прием по мерките. Той уточни, че до края на 2023 г. трябва 70% от бюджета да бъде договорен. Заместник-министърът коментира, че в последните месеци дейностите по плана са били забавени и сега трябва това закъснение да бъде наваксано.

„В комуникация сме с колегите от Държавен фонд „Земеделие“, за да може в най-кратки срокове да започнат нужните процедури. Планираме процедурата по кандидатстване да е улеснена, с минимална документация“, съобщи заместник-министър Събев. И разясни, че по този начин земеделските производители ще могат бързо да подадат заявленията си, а обработката им ще приключва в кратки срокове. Предвижда се допълнителен човешки ресурс, където е необходимо. „Вярвам, че ще има интерес към тези мерки в цялата страна“, обясни земеделският заместник-министър.

Той подчерта, че инвестициите в съоръжения вече не са лукс, а са необходимост. Според него българският земеделски бранш трябва да стане по-конкурентоспособен, защото в днешно време лесно могат да бъдат загубени традиционни пазари. „С НПВУ и по-конкретно с Фонда за екологичен и технологичен преход, който се ползва с доверието на европейските ни партньори, можем да допринесем това да стане факт“, допълни заместник-министър Събев.

„В момента в България няма продоволствена криза, няма и перспектива за такава. Но сегашната ситуация ни кара да се замислим, че трябва да сме готови. Затова поставихме основите на изработването на национална продоволствена стратегия“, каза Георги Събев.

Преди конференцията заместник-министърът откри 30-ото международно изложение „Селското стопанство и всичко за него“. „Изложения като това, на които се срещат различни представители на бизнеса, имат изключително важна роля в търсенето и намирането на решения за справянето на предизвикателствата, пред които е изправено земеделието в национален и световен мащаб“, посочи аграрният заместник-министър.

Домакин на форума бе Звезделина Иванова, изпълнителен директор на „Добрички панаир“ АД. В събитието участваха Здравко Здравков, областен управител на Добрич, Атанас Атанасов, заместник-областен управител, Нивелин Радичков, председател на Общинския съвет.

Пред медии заместник-министър Събев коментира, че индикациите са за добра реколта от пшеница, а качеството на българската продукция е гаранция за нейната реализация.

За вноса на украинско зърно той информира, че се водят разговори с представителите на сектора и се очаква в рамките на деня да бъде изпратено писмо до Европейската комисия (ЕК), с което да бъде представен казусът и да се потърси съдействие за активиране на правните инструменти, с които могат да бъдат защитени земеделските стопани. Георги Събев разясни, че в писмото се призовава да се задейства чл. 219, с който търсим подкрепа за активиране на кризисния резерв, в рамките на който да бъдат подпомогнати родните производители.

Leave a Comment