Искаме ЕК да финансира инфраструктура за подобряване на селскостопанския износ на Украйна

тирове от ТурцияПравителството разреши на днешното си заседание Министерството на транспорта и съобщенията да проведе преговори с Европейската комисия (ЕК) за финансиране на дейности за увеличаване на инфраструктурния капацитет на България, съгласно Плана за действие за „Коридори за солидарността“ между ЕС и Украйна. Средствата могат да бъдат осигурени от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., след одобрение на Европейската комисия за преструктуриране на дейности в програмата.

Износът от Украйна беше драстично ограничен поради блокадата на украинските черноморски пристанища от руския военноморски флот. Преди войната 90 % от износа на зърно и маслодайни семена се осъществяваше през тези пристанища.

Предвид това Европейската комисия прие План за действие „Коридори на солидарността“ ЕС – Украйна, който цели да помогне на Украйна да изнася селскостопанската си продукция. Във връзка с изпълнението на този план, България се ангажира да положи максимални усилия за осъществяване на превозите на зърно от Украйна по транспортните маршрути и по всяко направление от железопътната мрежа на страната, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Отново днес заместник-министърът на земеделието Георги Събев съобщи, че до края на деня ще бъде изпратено писмо до Брюксел, с което да поискаме допълнително средства за подпомагане на българските земеделци заради украинския зърнен внос.

Leave a Comment