3000 тона украинска царевица заседнаха в кораб на Босфора

От 1-и до 26 август от пристанищата в Украйна са потеглили 36 украински кораба със зърно, от които 16 са били предназначени за турски клиенти. България и Китай очакват доставка в следващите дни на общо 62 340 тона царевица и 9 835 тона слънчогледово кюспе
Снимка на Shutterstock

Снимка на Shutterstock

Товарен кораб с 3000 тона царевица от Украйна заседна на Босфор в район Бебек и блокира корабоплаването през Истанбул. От офиса на губернатора на Истанбул казаха, че 173-метровият кораб „Лейди Зехма“ е бил безопасно закотвен след повреда на руля около 18 ч. по Гринуич вчера. Няма пострадали, а на място са изпратени служители на бреговата охрана.

По-рано тази седмица бе съобщено, че крайното пристанище на „Лейди Зехма“ е Равена, Италия.

Според Държавната митническа служба на Украйна от началото на маркетинговата 2022/23 година до 26 август страната са изнесени около 3,4 милиона тона зърнени и бобови култури, от които 1,70 милиона тона само през август.

От тях 937 000 тона са пшеница, 274 000 тона ечемик и 2,2 млн. тона царевица.

Според наличните данни от 1 август до 26 август 36 кораба са напуснали трите украински пристанища Одеса, Южен (Южний) и Черноморск. Освен зърно, през тези пристанища са транспортирани соя, рапица, слънчогледово семе и олио, както и комбинирани фуражи. Износ е извършен и по река Дунав и чрез претоварване – по влакови композиции.

Основните дестинации за текущия износ на зърно през юли и август обаче не са били гладните райони на Африка. Масовите купувачи на украинската пшеница и царевица са в Турция . От регистрираните 36 корабни отпътувания до 26 август 16 кораба са били за турски клиенти. Други целеви страни за украинската царевица са Италия, Ирландия, Иран, но също Южна Корея и дори Румъния и Германия.

Освен в Турция житото отива и в Египет, Израел, Румъния, Джибути и в Судан. Извършени са доставки до общо 12 държави, от които Судан е единствената африканска страна на юг от Сахара.

Съвместният координационен център (СКЦ) в Истанбул разреши да отпътуват от украински пристанища още осем кораба, които да извозят от страната общо 158 075 тона храни, включително за България, предаде ТАСС. Корабите „Норд Вирго“ и „Фулмар Ес“ ще излязат от пристанище Южний и ще доставят в Китай и в България съответно 62 340 тона царевица и 9 835 тона слънчогледово кюспе. Корабите „Мубариз Ибрахимов“ и „Стела Джи Ес“ ще отплават от Одеса към Турция и Израел съответно с 6 600 тона слънчогледово олио и 30 300 тона царевица. От Черноморск ще заминат корабите „Кацуяма“ (с 21 000 тона слънчогледово олио за Индия), „Мавка“ (с 12 500 тона олио за Румъния), „Спринг“ (с 8 500 тона пшеница за Турция) и „Ганга Стар“ със 7 000 тона рапица за Франция. Отплаването на корабите се очаква днес, съобщи „Сега“.

 

Leave a Comment