Земеделецът Георги Стоилов загуби реколта за над 800 хил. лв. във водния ад на Трилистник

500 тона складиран слънчоглед плува в стопанския двой, 350 тона пшеница покълва с часове
Защо Гражданска защита не ни предупреди, че вълната от карловските села се спуска към нас, пита производителят
Милиони слънчогледови семена са покрили базата

Милиони слънчогледови семена са покрили базата

Стопанската база на Георги Стоилов в село Трилистник е черна като асфалтова площадка. Само че това не е асфалт, а 500 тона слънчоглед.

Когато буйните води на река Стряма потапят селото в събота предиобед, базата на Георги се превръща в плувен басейн. Потоците разпръскват леките семена на прибрания само преди седмица маслодаен слънчоглед навсякъде из обширния двор – от край до край. Първо водата започва да излиза като фонтан от шахтите, после идва реката.

Водата покриваше кантара, посочи Георги Стоилов

Водата покриваше кантара, посочи Георги Стоилов

„За да не събори (водата) оградата, направих дупки в зида, за да се изтече. Нивото стигаше до кантара“, посочи Георги.

До склада със слънчоглед са натрупани към 700 тона хлебна пшеница.

Това зърно не се е разпиляло, защото тежи, но водите са проникнали в долната част на купа, където пшеницата е се е овлажнила, надула и втвърдила, така че върху нея може да се стъпва като върху цимент. Само за няколко часа половината пшеница в склада е покълнала.

Трагедията не спира дотук. 12 тона грах, складирани на открито в чували покрити с найлон, са готови да експлоадират. И те са поели вода, и вече за нищо не стават.

Георги Стоилов дори не иска да изпробва дали сеялката в двора работи. Тук проблемът е, че компютърът на машината е в долната ѝчаст. Ако водата е минала през него (а това е повече от реалистично), електрониката на сеялката вече ще е повредена.

Тези дни той е засял рапица върху 1000 декара, а полето е под водите на реката. 200 декара слънчоглед, които още не са прибрани, вече са изгубени.

Слънчогледът е полепнал върху камъните

Слънчогледът е полепнал върху камъните

Георги само мимоходом споменава, че наскоро обзаведеният офис до входа на базата е със съсипани мебели.

Той наистина не знае какво да прави със слънчогледа. Негови приятели и колеги зърнопроизводители са пристигнали да му помогнат в тази огромна беда, която го е сполетяла. И това е една от малкото му утехи – не е сам!

На въпроса дали е сметнал какъв е финансовият размер на щетите, Георги Стоилов казва откровено, че не е имал време да прави сметки.

Пшеницата се е втвърдила

Пшеницата се е втвърдила

„Когато ожънах пшеницата, продадох малко, за да мога да платя рентите на хората и да погася част от кредитите. Всички машини, които виждате, съм ги взел на кредит и ще го плащам години. Почти нищо от слънчогледа няма да остане за пазара. Безнадеждно увреден е, дори за фураж не става. Питах дали мога да го изсуша, но ми казаха, че ако го пуснат в сушилните, ще ги повреди, защото е с кал. Освен това вече е покълнал и започва да мирише.“

Марин Илиев, Борис Къцов, Людмил Работов – негови колеги зърнопроизводители от Съединение и Раковски, се опитват да спасят поне малка част от слънчогледа, но дали ще остане един читав тон от 500-те, времето ще покаже. Те са в Трилистник от вчера, но само малка част от двора е разчистена. А трябва да се изнесе и сухата пшеница.

Така че на въпроса за сметката, Георги Стоилов каза, че реката е отнесла само със слънчогледа 600 хиляди лева. А ако се добави и половината пшеница, сумата надхвърля 800 хиляди. И това е само според пазарната стойност на зърното, другите загуби също ще добавят към числото.

Семената покълват с часове

Семената покълват с часове

„Застраховал съм реколтата на полето, но как да застраховам реколтата в склада“, попита той. Така че

Водата не се е оттекла още

Водата не се е оттекла още

всичко дотук е абсолютна чиста гигантска загуба. И не само като пропуснати приходи, а и като труд и като планове.

Георги Стоилов има и друг важен въпрос. „Защо, когато се видя, че река Стряма наводни карловските села …, като се знае, че водите й се спускат надолу към нас …, като се вижда, че коритото ѝ не е чистено от години и в него растат дървета … Защо никой не ни предупреди, че е възможно и ние да потънем? Ако от Гражданска защита ни бяха намекнали само, щяхме да съберем с техниката зърното и да го изнесем нагоре и по-надалече.“

Приятелите помагат

Приятелите помагат

Единственото добро в тази изключително тежка ситуация е, че в силозите стои непокътнато пшеничното семе за предстоящата сеитба.

Георги каза още, че се надява държавата да му помогне. Но веднага добави, че не вярва това да се случи.

Той от 10 години се занимава със зърнопроизводство. Купувал е машини, градил е стопанството. Но от вчера стихията разпиля всичко.

Людмил Работов каза, че ще предложи на Националната асоциация на зърнопроизводителите да подкрепи Георги Стоилов в този труден момент

Людмил Работов каза, че ще предложи на Националната асоциация на зърнопроизводителите да подкрепи Георги Стоилов в този труден момент

Людмил Работов, който е председател на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите, добави, че Георги е претърпял цялата тази загуба не само заради наводнението, но и защото в момента няма купувачи на слънчоглед. Пазарът е затапен от огромния евтин внос от Украйна, осъществяван вероятно от български търговци. „Ако бяхме в нормална година, той вече щеше да е продал слънчогледа“, каза Работов.

IMG_0137 (1)

 

 

 

1 Comment

  1. Tuflek каза:

    Какво сложно има да се направи застраховка на склада? При цитираните суми годишната премия щеше да е под хиляда лева, при възстановителна стойност на застрахованото имущество.

Leave a Comment