Путин иска преразглеждане на износа на украинско зърно, обвини Запада, че мами развиващите се страни

Според ООН от украинските пристанища са отплавали 88 кораба, от които два на Световната продоволствена програма са разтоварени в Джибути и Йемен

търговски корабПрезидентът Владимир Путин заяви в сряда, че иска да да бъде преразгледано споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, което позволява на Украйна да изнася зърното си през Черно море. Той обвини Киев и Запада, че го използват, за да измамят развиващите се страни и Русия.

Путин твърди, че благодарение на сделката се доставя зърно, торове и други храни за Европейския съюз и Турция за сметка на бедните страни, съобщи Ройтерс.

Украйна, чиито пристанища бяха блокирани от Русия след нахлуването й през февруари, заяви, че условията на споразумението се спазват стриктно и няма основания за предоговарянето му.

Споразумението, подпомогнато от ООН и Турция през юли, създаде защитен коридор за износ през Черно море за украинско зърно, след като Киев загуби достъп до основния си експортен маршрут, когато Русия атакува Украйна по суша, въздух и море.

Споразумението, предназначено да помогне за облекчаване на световните цени на храните чрез увеличаване на доставките на зърно и маслодайни семена, беше единственият дипломатически пробив между Москва и Киев за повече от шест месеца война.

Тогава Москва заяви, че една от основните причини да подпише сделката е, че иска да помогне на развиващите се страни да предотвратят недостига на храна.

„Срещнах се с лидерите на Африканския съюз, с лидерите на африканските страни и им обещах, че ще направим всичко, за да гарантираме техните интереси и да улесним износа на украинско зърно“, каза Путин на икономически форум в региона на Далечния изток на Русия.

Но ако се изключат доставките за Турция като страна посредник, той каза, че само две от 87 доставки са попаднали в рамките на Световната програма за храните на ООН, което представлява само 60 000 тона или 3% от общо 2 милиона тона, изнесени досега.

„Ние спазваме споразуменията. (Но) се оказва… че те (Западът) току-що са ни прецакали царски и не само нас, но и най-бедните страни, чиито интереси са били претекстът да направим всичко това.“

Имаше около 70 кораба, блокирани в Украйна, когато Русия нахлу през февруари, някои от които вече бяха натоварени със зърно, с вече подписани договори. Някои от тези договорени товари са били придвижени първи.

Путин говори за евентуално ограничаване на износа на зърно и храни за ЕС и обеща да обсъди въпроса с турския президент Тайип Ердоган, който помогна за сключването на първоначалната сделка.

Съветник на украинския президент Михайло Подоляк отговори, че Русия няма основания да преразглежда знаковия пакт и че условията на военното споразумение се спазват стриктно.

„Вярвам, че такива неочаквани и безпочвени изявления по-скоро показват опит за намиране на нови агресивни теми за повлияване на световното обществено мнение и най-вече за оказване на натиск върху ООН“, каза Подоляк.

Украйна се надява да изнесе 60 милиона тона зърно за осем до девет месеца, каза икономическият съветник на президента Олег Устенко през юли, като предупреди, че този износ може да отнеме до 24 месеца, ако пристанищата не функционират правилно.

Според Организацията на обединените нации 88 кораба са отплавали или трябва да отплават от Украйна съгласно сделката досега. От тях два са кораби на Световната продоволствена програма – единият разтоварил зърно в Джибути, а другият в Йемен.

От тези 88 кораба най-много зърно – 368 407 тона – е заминало или трябва да отиде за Турция. Общо около 757 697 тона са посочени като отиващи към членовете на Европейския съюз, въпреки че някои пратки са били и за други страни, включително Китай, Индия, Иран, Египет и Судан.

Путин се оплака, че друга част от сделката за облекчаване на ограниченията за руските износители и спедитори на храни също не се прилага.

Руският външен министър Сергей Лавров също изрази съмнение относно сделката ден по-рано, като обвини западните държави, че не са спазили реципрочните обещания да помогнат за улесняване на доставките на Москва.

Leave a Comment