Явор Гечев обеща целеви прием по ПРСР за наводнените общини

Явор Гечев

От утре ще започнат проверки с участието на полиция, прокуратура, земеделско министерство, местната власт и медиите за извършените сечи

Министерството на земеделието предвижда целеви приеми по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за засегнатите от наводненията общини. С министър Шишков и в комуникация с ЕК ще искаме разрешение изрично да върнем селата от Карловска община в обхвата на ПРСР, съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев на брифинг в Министерския съвет, цитиран от БТА.

По покана на министър-председателя Гълъб Донев днес в заседанието на служебния кабинет във връзка с щетите в пострадалите при наводнението общини и предоставянето на помощ от държавата участваха областният управител на Пловдив Ангел Стоев, кметовете на Карлово Емил Кабаиванов, на село Калояново Виктория Михайлова и на община Марица Димитър Иванов.

Министър Гечев каза, че ще бъде направено всичко възможно, което е в компетенциите на ръководеното от него министерство и заедно с Министерския съвет, да събере всички налични канали за финансиране на пострадалите общини. Той добави, че дървесината, която се събира в пострадалите населени места, е само и единствено за хората, които са в тези населени места. „Никой няма да санкционира хората, които си прибират дървесината от техните дворове“, увери земеделският министър.

Той съобщи още, че земеделските производители могат да подават заявления за минаване на комисии, като по процедура всички комисии максимално бързо ще обработват документите им, за да бъдат максимално бързо обезщетени.

По темата с наводненията министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев каза, че ще бъде направена проверка на място за извършената сеч и дейности в горите в този район, както и да се установи има ли допуснати нарушения, включително дали евентуално допуснатите нарушения имат връзка и отношение към случилото се бедствие.

Демерджиев обяви, че проверката ще започне още утре, а в нея ще участват представители на полицията, прокуратурата, земеделското министерство, както и на местната власт и медиите.

 

Leave a Comment