Мариана Кукушева: Няма хлебопроизводител у нас, който ползва украинска пшеница

У нас влиза слънчоглед, който се вкарва директно в маслобойните и преработката му минимизира риска

Мариана КукушеваУ нас не се произвежда хляб от пшеница, внос от Украйна. Това заяви тази сутрин пред БНТ Мариана Кукушева от Федерацията на хлебарите и сладкарите в България по повод подготвяния за утре, 14 септември, протест на зърнопроизводителите.

„Българска фирма, производител на хляб, както и българска мелница не работят с украинска пшеница„, бе категорична тя.

Кукушева каза, че е сигурна в това, тъй като е разговаряла с колегите си, които освен хлебопекарни имат и мелници. Освен тона федерацията е в тесни отношения със Съюза на мелничарите, които също отричат да са купували украинска пшеница.

Освен това тя посочи, че украинското зърно няма необходимите сертификати, за да влезе в мелниците. „Ако то е заразено дори и в минимални количества, цялата мелница се заразява“, каза браншовият председател.

Според нея украинското зърно не представлява продукт, който си струва риска и да се транспортира от Украйна до България, защото в момента цената на пшеницата е ниска.

Качеството на българското зърно, нова реколта, е със отлични хлебопекарни качества и е на добра цена, посочи тя.

„Скъпата суровина, която влиза от Украйна се нарича слънчоглед. Има недостиг на слънчоглед в ЕС и в света. Слънчогледът влиза направо в маслобойните. Неговата преработка дава възможност да се минимализират рисковете от неговото производство“, уточни Кукушева.

Ако украинското зърно влиза в България, със сигурност се предлага на по-ниска цена. „Но да не забравяме, че Украйна е във война. Транспортирането на зърното е много тежка операция“, заяви тя.

Цената на хляба ще следва тренда на покачване на транспортните разходи, но никога няма да достигне стойностите, на които се продаваше с ДДС, увери Кукушева. Тя призова субсидиите за тока да останат в сила и след края на 2022. В противен случай тя прогнозира шоково поскъпване на цената на живота.

 

Leave a Comment