Великобритания отменя забраната за внос на гъши дроб и кожа

В Обединеното кралство производството им е забранено от хуманни съображения

гъши дробПравителството на Великобритания ще отмени предложените забрани върху вноса на кожа и гъши дроб. Това касае и българските производители, които са сред най-големите износители на селскостопански храни. Решението предизвика възмущението на консервативните активисти за хуманно отношение към животните, съобщава „Политико“.

Обещанията за забрана на износа на живи животни за клане и вноса на ловни трофеи също са изложени на риск да се окажат на бунището. Идеите бяха рекламирани като възможности след Брекзит, сега, когато Обединеното кралство може да контролира собствената си търговска граница.

Миналата седмица министърът на околната среда Зак Голдсмит беше уволнен от поста си в отдела за земеделие. Голдсмит беше открит борец за правата на животните и настояваше за промени в правителството.

„Много от неговите каузи бяха много достойни“, каза високопоставен консерватор, запознат с планираните промени в подхода. „Но можеш да бъдеш достоен, когато си син на милиардер.“ Бащата на Голдсмит е финансистът Джеймс Голдсмит.

Вместо да забранява вноса на кожа и гъши дроб, правителството може да въведе етикетиране, за да обясни на потребителите процесите, използвани за производството на такива противоречиви продукти. „Забраната на нещата изглежда много социалистическа. Информирането на хората е правилният начин“, каза същият човек.

Лорейн Плат, съосновател на Консервативната фондация за хуманно отношение към животните, каза, че Обединеното кралство трябва да съобрази своите правила за внос с правилата за местно производство.

„Незаконно е да се произвежда кожа в Обединеното кралство и е незаконно да се произвежда гъши дроб“, каза тя. „Трябва да се справим с противоречието, че ако е твърде жестоко да се произвежда тук, в Обединеното кралство, е твърде жестоко и да се внася.“

 

Leave a Comment