Йордан Кръстанов, БАПОП: Няма да отглеждаме зеленчуци, ако държавата не помогне

Йордан Кръстанов, председател на БАПОП

Йордан Кръстанов, председател на БАПОП

Ако правителството не обяви в най-скоро време има ли намерение да подпомогне производството на български зеленчуци през зимата, оранжерийните производители просто няма да заложат продукция. „Ще почиваме, за да не правим непоносими разходи“.

Това заяви пред Агро Пловдив председателят на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) Йордан Кръстанов. В асоциацията членуват малки, средни, но също така и най-големите у нас собственици на оранжерии.

„Дори и да не ни се предостави финансова помощ в момента, за нас ще е достатъчно да знаем, че държавата е поела твърд ангажимент да подпомогне сектора със средства за отоплението“, каза той.

Особено важно е това решение да се вземе навреме, тъй като цикълът на производство е дълъг. Само производството на разсад домати отнема 60 дни, а от разсаждането до брането минават още 80-90 дни. „Ако през февруари правителството реши, че трябва да подкрепи оранжерийното производство, ще е късно“, прецени Кръстанов.

„Знаем ли каква ще е енергийната помощ, например, ако държавата ни финансира енергийните разходи над 200 лева за мегаватчас, ние ще си направим сметката и българските оранжерийни зеленчуци няма да са на непоносими цени“, заяви още той. Така ще бъде спрян риска от спекулативни цени на вносните домати и краставици.

„Известно е, че държавите извън Европейския съюз влагат неразрешени за нашата общност продукти за растителна защита. А за българското производство се употребяват гарантирано щадящи препарати. Това е важно и за здравето на потребителите“, допълни Йордан Кръстанов.

 

 

Leave a Comment