За две години върбата на Красимир Кумчев подслони всички партии

Когато конкурентната среда в ЕС е некоректна, а българската аграрна политика сбъркана, това, което е принуден да прави производителят е да спре да произвежда
Архивна снимка на Агро Пловдив

Архивна снимка на Агро Пловдив

В последните две години емисари на всички партии от пъстрия ни политически спектър посетиха градините на пловдивския фермер Красимир Кумчев и беседваха с него на пейката под върбата.

Някои дори се снимаха с фермера.

Всички бяха информирани обхватно за състоянието на българското земеделие. Всички се запознаха с методиката на Краси Кумчев, за която сме писали неведнъж. Тя обещава справедливост и предвидимост в подпомагането, премахвайки сегашния начин на субсидиране. При днешните политически дебати някои дори говорят за „Планът Кумчев“ и го веят като знаме.

„Аз не държа точно моята методика да се приложи. Ако някой има по-добро предложение, нека го представи. Но не виждам такова“. С тези думи той изпраща дълбоко замислените политици. А земеделието продължава да се върти в кръг.

През 2020 г. тогавашният премиер Бойко Борисов научи от първо лице за този план и нареди на земеделския министър Десислава Танева да го приложи експериментално при зеленчуците още същата година. Тя не го направи.

И накрая всичко избухна онзи ден.

Кумчев обяви във ФБ, че изкоренява ябълковата си градина от 100 дка. Последва масово съчувствие, възмущение от дереджето на селското стопанство, призиви за кураж към фермера. И много питания „Защо, г-н Кумчев“.

Краткият му отговор бе: „Защо? Толкова много съм говорил и писал по темата. Когато я няма еднаквата конкурентна среда в ЕС, когато е сбъркана аграрната ни политика, това, което е принуден да направи производителят, е да спре да произвежда.“

Искат, не искат, политиците трябва да признаят, че този пловдивски фермер и агроном е наистина фактор по въпросите за земеделието в обществото. Постът му във ФБ има над 1000 споделяния и коментари, и десетки публикации. При това той не е член на нито една от земеделските браншови организации.

„Произвел съм 300 милиона кг ябълки или 1,5 милиарда броя ябълки“, изчислил е Краси Кумчев. Може да се каже, че в страната няма по-опитен производител на плодове от него, защото биографията му е дълга. И не само дълга, но и смислена. Той е предприемач по дух, рисков играч, който понякога прави неочаквани движения, за да постигне очакван от него ефект. И е отличен анализатор. Знае какво е било при социализма, какво беше в междувремието преди да станем член на ЕС и какво се случи след това.

Абсолютно е убеден, че системата, по която се финансира земеделието в Евросъюза, е сбъркана от корена си. И става още по-сбъркана заради нееднаквото подпомагане за запада и изтока на Европа.

И за да поправи тази грешка, създаде преди методиката си. Агро Пловдив за пръв път написа за формулата на Кумчев през август 2016 г.

Методика тайна на Красимир Кумчев предлага справедливо субсидиране за всички в земеделието

Нея всички политици я приветстват, но никой не я е приложил досега.

„Земеделието в България е без архитектура, която да зависи от естествените природо-климатични условия на районите и микрорайоните. Субсидиите движат всяко фермерско усилие. Заради субсидии Северна България стана лавандулова. Овощни градини се правят не там, където им е мястото“, каза той пред Агро Пловдив. А ние можем да продължим с примери от годините: прословутите тикви, обширните полета с нахут, краставиците на открито, виртуалните стада, обсебените от не животновъди пасища.

Това е хаос и път без посока. Обикаляме като евреи от праисторическо време пустинята и все не стигаме до обетованата земя.

Заради административно създадени правила от години овощните градини се отглеждат дотолкова, доколкото да предоставят възможности за субсидии. „Министерството на земеделието отчита колко тона ябълки са произведени в страната, но няма статистика за това колко голям е процентът на плодовете, които заради лошо качество отиват за преработка. Причината е, че обвързано подпомагане се предоставя за доказан с фактури определен минимален добив, без значение какво е качеството“, дава друг пример Краси Кумчев.

Той е сигурен, че ако има нещо, в което България може да бъде независима от света, това е продоволствената сигурност. на нашето райско местенце може да се отглеждат всички важни селскостопански храни. „Можем дори да направим бартер с Катар газ срещу храни“, казва той.

Може, но не и при сегашното състояние на земеделието, което от година на година се движи от субсидия до субсидия.

„Селското стопанство е болно. Няма предвидимост, няма хоризонт. Производителите са притиснати от евтин внос от страна на държави, които получават по-голямо подпомагане. Тези, които не издържат, изкореняват насажденията си, колеги ми сигнализират за това“, посочи Краси Кумчев и припомни предсказанието си отпреди години, че скоро няма да има ябълкови насаждения у нас.

Фермерът изкоренява градината си, не защото няма воля да продължи да отглежда любимия си плод. Той обясни, че е получил подкрепата от синовете си да премахне насаждението, едно, защото вече е старо, и второ, защото точно ябълките са подложени на най-голяма и нелоялна конкуренция отвън.

„Въпреки че се отглеждат трудно – тази година сме ги пръскали 30 пъти, заедно с хербицидите, а освен това резитбите са специфични –  ябълките са прекрасен плод. Целият свят ги купува. Изкореняваме градината, защото заради всичко изброено това, което е принуден да направи производителят, е да спре да произвежда.“

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment