Френската Данон се оттегля от Русия след 30 г.

Френската компания може да отпише 1 млрд. евро от капитала си

данонДанон търси руски купувач за млечния си бизнес в сделка, която може да доведе до отписване на до 1 милиард евро от капитала на дружеството.

Френската хранителна компания заяви в петък, 14 октомври, че планира да „започне процес за прехвърляне на ефективния контрол“ върху бизнеса, който представлява около 5 процента от приходите на Данон през първите девет месеца на 2022 г.

„Данон счита, че това е най-добрият вариант за осигуряване на дългосрочна местна бизнес непрекъснатост за своите служители, потребители и партньори“, се казва в изявление на групата, цитирано от „Политико“.

Този ход не е пълно оттегляне от Русия, тъй като Данон ще запази отдела си за хранене на бебета.

Компанията, която навлезе на руския пазар преди 30 години, спря инвестициите в Русия след нахлуването на Москва в Украйна през февруари. Решението да се откаже от основния си базиран в Русия бизнес бележи последното от поредица скъпи напускания на глобални компании от страната. Веригата за бързо хранене Макдоналдс и американският кафе гигант Старбъгс се оттеглиха през май.

Компаниите за потребителски стоки са подложени на натиск да прекратят дейността си в Русия, като някои купувачи и активисти призовават за бойкот на тези, които все още работят в страната. Санкциите, наложени от ЕС и САЩ, също затрудниха компаниите да извършват обичайната си дейност.

Данон не разкрива кой ще поеме бизнеса ѝ на притежател на най-голямата марка млечни продукти в Русия „Простоквашино“. Транзакцията ще подлежи на одобрение от властите, се казва в изявлението.

Leave a Comment