Ръст в покупките на къщи по селата и малките градове, Ардино и Момчилград сред най-предпочитаните

ardino-3

Покупките на имоти в малките населени места бележат истински бум, показват данни на Агенцията по вписвания. Без да броим сделките в шестте най-големи града в страната – София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе, общият брой на вписаните продажби на имоти в останалите населени места през третото тримесечие на годината е 42 199. Това е увеличение с 6,13% спрямо предходното тримесечие, съобщава в. „Труд“.

Покупките на селски къщи и ваканционни имоти нараснаха след началото на пандемията, като тази тенденция продължава и досега. Причините за това са много. От една страна хората разбраха предимствата да имат втори дом по-близо до природата, където винаги могат да отидат със семейството си. Много хора, които могат да работят дистанционно, предпочетоха да се отдалечат от големите градове. А освен това покупката на къща е чудесна инвестиция. При високата инфлация много хора решават да спасят парите си като ги вложат в имот. Ако нямат достатъчно налични пари за покупка на хубав апартамент в голям град, се насочват към имот в по-малко населено място, където цените са по-ниски.

Най-голям ръст на сделките с имоти е регистриран в службата по вписванията в Трън. Само за едно тримесечие там са вписани 55 продажби на имоти, което е с 96,4% повече спрямо предходното тримесечие и с 48,6% повече спрямо същия период на миналата година. Основната причина за това е близостта на общината до София. От столицата до имотите в района с кола се стига за по-малко от час.

В топ три на населените места по ръст на сделките влизат Ардино и Момчилград. За едно тримесечие в Ардино са вписани 37 продажби, което е с 76,2% повече спрямо предходното тримесечие, показват данните на Агенцията по вписвания. В Момчилград само за три месеца продажбите са 254, което е с 57,8% повече спрямо предходното тримесечие и с 16,5% повече спрямо същия период на миналата година. Сред причините за този голям ръст е, че много хора, които са работили в чужбина и са спестили пари, искат да ги вложат в имоти.

На четвърто място по ръст на сделките е службата по вписвания в Омуртаг. Регистрираните сделки там са 238, което е увеличение с близо 50% спрямо предходното тримесечие. Топ пет се допълва от Пирдоп, където сделките са 191, а ръстът е с 42,5%.

Сред другите служби по вписванията, които е добре да бъдат отбелязани, са Исперих (330 сделки и 38,6% ръст спрямо предходното тримесечие), Нови Пазар (440 продажби, +35,8%), Пещера (257 сделки, +35,3%), Кубрат (289 сделки, +34,4%) и Карнобат (468 продажби, +31,8%). Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. Общо в 21 служби по вписванията регистрираните сделки с имоти нарастват с над 20 на сто.

Leave a Comment