Германия: Все повече малки животновъдни ферми хлопват врати

740x500

Все повече животновъди в Германия се отказват от дейността си. Има много причини за това, но главните от тях са несигурната ситуация в областта на селскостопанската политика и настроенията в обществото. Това показва репортаж на немския сайт agrarheute.com.

Прасенцата от фермата вървят през алеята на конюшнята. От време на време някой ще се запъне, ще се обърне и ще спре да върви напред. След това мъжете ги блъскат с пластмасови дъски, докато животните най-накрая се качат по рампата в ремаркето за добитък.

Готово, затворете вратата, запалете двигателя – прасенцата тръгват към фермата за угояване. Производителят на свине и неговите служители са преживели този процес стотици пъти през последните десетилетия.

Последните прасенца

Но днес всичко е различно от обикновено. Животните, които току-що се изкачиха по рампата, бяха последните, които напуснаха фермата. Фермерът е с буца в гърлото, а съпругата му сдържа сълзите си, докато мете празния коридор, където току-що са се разхождали прасетата.

Двамата са преживели много през последните десетилетия: ценови фази, в които прасенцата са изяждали повече, отколкото са донесли, недостиг на фураж след лоши реколти, все по-строги правила за отглеждане, заплахата първо от европейската, а след това и от африканската чума по свинете. Въпреки това те упорстваха, надявайки се на по-добри времена, които някак винаги идваха, но никога не бяха толкова добри, колкото се надяваха. Но сега трябва да се откажат. Отглеждането на свине майки изисква инвестиции, които те вече не могат да си позволят. Към това се добавя нарастващият социален остракизъм на тяхната професия. И непрекъснато нарастващите разходи за храна, вода, дизелово гориво и енергия. Те вече не могат да се справят с всичко това. Затова днес и последните прасенца напускат фермата, която е в семейството от шест поколения и винаги е била свинеферма.

Никога от следвоенния период положението на животновъдите в Германия не е било толкова несигурно. По-специално свиневъдите сега често са стигнали до края на възможностите си. Резултатът: все повече и повече оперативни затваряния, заедно с намаляване броя на животните. С други думи: За разлика от декларираната цел за намаляване на животинските запаси и укрепване на семейните ферми, през последните години по-малките ферми все повече стават жертва на несигурната ситуация и новите изисквания за животновъдство.

Вместо това животновъдните запаси непрекъснато се концентрират в големи компании. И това важи за всички селскостопански животни.

Политически спорове

За мнозина кавгите на отговорните политически кръгове през последните години бяха особено дразнещи, а често и крайната причина за закриването на фермите.

Независимо дали става въпрос за прилагане или дори надминаване на изискванията на ЕС за отглеждане, дали политически и социално желаните промени в условията на отглеждане могат да се управляват сами от животновъдите или дали дискусионните групи за съвместно намиране на решение бързо се превърнаха в чисто алиби: почти винаги работеше – независимо от партията, преди всичко за гласовете и моментните снимки, които са ефективни в медиите преди следващите избори.

Ето защо предложенията на Комисията Борхерт стоят на рафта, а Комисията за бъдещето на селското стопанство (ZKL) бавно умира, защото Федералното министерство на храните и земеделието (BMEL) не държи на думите си. Във време, когато потребителите следят всеки свой цент, тя почти не помага на местните собственици на животни и също така подлива вода на Инициативата за хуманно отношение към животните (ITW).

Месото под прожекторите на социалните медии

Към всичко това се добавя потискащият социален остракизъм на месоядците и производителите. Към днешна дата само 2% от германците се описват като вегани и 10% като вегетарианци. Въпреки това конкуренцията на веганските заместители на месо оказва допълнителен натиск върху пазара. Освен това веганските и вегетарианските малцинства са прекалено активни и шумни в медиите. А медийно разбираемите протестни действия на противниците на животновъдството влошават имиджа на селското стопанство в обществото.

Ферма без животни

Не е сигурно дали някога отново ще има прасета в двора на нашите фермери. За да продължат да бъдете икономични, ще трябва да инвестират правилно. За собствениците на фермата – и двамата над 60 години – това вече не е вариант и децата им отдавна са си потърсили друга работа. Родителите искат да продължат още няколко години, да направят фермата малко по-добра, за да може в един момент да се продаде добре.

Изселване на животновъдството

Но новите идеи и клонове на бизнеса биха могли да помогнат на наследниците да създадат отново свиневъдството по устойчив начин. Много ангажирани свиневъди, за които отказът все още не е опция, вече показват пътя. Миграцията на животновъдството отвъд германските и европейските граници обаче вече трудно може да бъде спрян.

Leave a Comment