Пшеницата и царевицата рязко поевтиняха след връщането на Русия към украинската зърнена сделка

6360c50b0f8d2

Фючърсите на пшеницата и царевицата, търгувани на стоковата борса в Чикаго (Chicago Board of Trade), поевтиняват рязко след новината, че Русия възобновява участието си в споразумението за черноморския износ на зърно от Украйна, съобщи БНР. Най-търгуваните фючърсни договори на пшеницата на Chicago Board of Trade поевтиняват към 13.00 часа българско време с над 6% към 8,47 долара за бушел (един бушел пшеница е равен на 27,2155 кг), след като търговията в сряда стартира на нива над 9 долара за бушел, достигнати ден по-рано (най-високи цени от 13-ти октомври насам).

Фючърсите на пшеницата достигнаха рекордна цена от 13,64 долара за бушел през март – в началото на руската военна инвазия в Украйна, след което се понижаха през август към 7,75 долара за бушел.

След новината за завръщането на Русия към зърнената сделка фючърсите на царевицата пък поевтиняват с 2% към 6,84 долара за бушел (един бушел царевица се равнява на 25,4012 кг), отстъпвайки от ценовите върхове около 7 долара за бушел през през предходните дни на търговия.

 

Leave a Comment