Рапица, ечемик и пшеница под риск заради сушата

i

Топлата и суха есен, на която сме свидетели, със сигурност е повод за радост сред повечето хора. Високите температури и липсата на дъжд обаче се отразяват негативно на земеделието. Кампанията по сеитбата на есенните култури – рапица, ечемик и пшеница, в Добруджа е почти приключила, но все още растенията масово не са поникнали. Според зърнопроизводителите ситуацията е тревожна, а още по-притеснително е, че засушаването вече не е изключение, а се превръща в тенденция, съобщава БНР.

Засетите с пшеница площи в област Добрич традиционно се движат около 1 милион и 200 хиляди декара. Сеитбата е почти приключила, въпреки че заради високите температури някои стопани са я изтеглили с около месец. Дъжд със селскостопанско значение в областта не е имало от месец юли и това е огромен проблем за всеки производител, посочи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. Сушата създава и друг проблем, свързан с невъзможността да се правят обработки на полетата, които вече са ожънати.

По данни на Хидрометеорологичната обсерватория Добрич средната температура през месец октомври е малко над нормата, без да сме имали температурни рекорди. По-притеснителна е ситуацията обаче при валежите, като тяхното количество през същия месец е едва 10 л на кв.м., което е 10% от нормата.

Дъжд със селскостопанско значение в района на Тервел не е имало от месец май, заяви председателят на Земеделската кооперация в село Безмер Георги Иванов. Кооперацията обработва 46 500 декара земя, като приблизително половината е засята с есенници – около 3 000 декара рапица, около 2 000 декара с ечемик и 17 000 декара пшеница.

По думите на Георги Иванов малкото поникнала пшеница при липсата на каквато и да е влага вече започва да изсъхва. Според него дъждът вече е закъснял с месеци и на въпроса кога трябва да завали, за да спаси културите, отговаря с усмивка „Вчера“. Стопаните се опитват с различен инвентар и технологии да компенсират сушата, но това допълнително оскъпява себестойността на продукцията.

Leave a Comment