Фермери опитват да отглеждат шафран на закрито

5772a53eb38300550eebb91fad8a08d3

Промените на климата оказва влияние върху производството на високо ценения шафран в контролирания от Индия Кашмир, което принуждава фермерите да търсят нови техники за отглеждането му. Учените вече виждат решение и предлагат една от най-скъпите подправки в света да бъде отглеждана на … закрито, съобщава БТА като цитира Асошиейтед прес.

Резултатите в лабораторни условия са обещаващи, казват експерти, а методът е споделен с над дузина традиционни производители.

Агроекспертът Назир Ахмед Ганай споделя, че отглеждането на закрито спомага за увеличаване на производството на шафран, което беше сериозно засегнато от промените в околната среда през последните години. „Ако климатът създава предизвикателства, трябва да видим как можем да се адаптираме. Да минем на закрито означава да правим вертикално земеделие“, коментира Ганай, който е и заместник-ректор на главния университет по земеделие в региона.

Икономиката на Кашмир е предимно аграрна и нарастващото въздействие на изменението на климата, затоплянето на температурите и нестабилните модели на валежите увеличи притесненията сред фермерите, които се оплакват от отглеждането на по-малко продукция. Промените са засегнали и хилядите ледници в региона, които бързо намаляват и на свой ред възпрепятстват традиционните модели на земеделие в екологично крехкия регион.

Конфликтът в региона също се отразява на производството и износа. В продължение на десетилетия сепаратистко движение се бори с индийското управление в Кашмир, който е разделен между Индия и Пакистан и двете страни претендират да го владеят.

През последните три години производителят на шафран Абдул Маджид Уани е избрал отглеждането на закрито. Според него опитът му е бил задоволителен и техниката му е била от полза.

„Първоначално се сблъскахме с някои трудности поради липса на опит, но с времето се научихме“, обясни Уани.

Един килограм от подправката може да струва до 4000 долара – отчасти защото са необходими до 150 000 цветя, за да се произведе това количество.

По целия свят шафранът се използва в продукти, вариращи от храни до лекарства и козметика. Близо 90 процента от световния шафран се отглежда в Иран, но експертите смятат реколтата от Кашмир за превъзходна заради дълбокия си интензитет на цвят и вкус.

Leave a Comment