Нерегламентиран внос на грозде от Румъния сваля цената на българското

f956af42e4b2ffccb37247daf6e517f6

Нерегламентиран внос на грозде от Румъния „събаря“ цената на родното производство. Заради инфлацията, недостигът на работна ръка и трудностите в лозарския сектор у нас, се очаква осезаемо повишаване на цената на българските вина, заяви за БТА винопроизводителят Николай Колев, който отглежда 190 дка лозови масиви в крайграничната община Болярово в Ямболска област.

По думите му румънското грозде се внася у нас на 68 стотинки за килограм, което е „страшно ниска цена“. Себестойността на българското грозде излиза около 75 стотинки, в зависимост от региона, сорта и големината на лозовите масиви. Най-сериозен нерегламентиран внос има във Варна и района, според Колев.

Според него държавата не прави необходимото, за да могат българските винопроизводители да са конкурентни на пазара. Особено засегнати са по-малките стопани, винарни и биопроизводства. „Оказа се, че ние, които сме си в родната страна, трябва да воюваме за цени с тези, които внасят отвън на много по-ниска цена“, каза още винопоизводителят.

Очаква се и значително повишаване на цената на българските вина. „При положение, че всички енергийни ресурси скочиха нагоре, торовете също са нагоре. Това означава и повишаване на надниците на работниците. Инфлацията много я усещаме всички, особено малките производители“, посочи той.

По думите му в цялата страна има и недостиг на работна ръка за прибиране на реколтата от лозовите масиви. „Винаги трябват повече хора, а времето е ограничено. Проблемът се решава, като възнаграждението бъде адекватно. Ние сме социално насочени, защото не наемаме хора от други региони, каквато пракитика има, а ползваме местните“, добави стопанинът.

Неговите лозови масиви са в землището на боляровското село Стефан Караджово, в района на Странджа планина. Стопанството му е сертифицирано като биорастениевъдство. Насажденията са с червени винени сортове – каберне совиньон, мерло, сира и мавруд, който не е толкова традиционен за този регион, но тероарът и почвата явно му харесват, допълни Колев.

Leave a Comment