Лозарите поискаха оставката на директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното

1648139223106

Лозари от цялата страна се събраха днес пред Министерството на земеделието, за да настояват за ясни правила, критерии и прозрачност в политиката за бранша. „Защо все сме последни, когато се раздават субсидиите и получаваме в пъти по-малко от съседни страни и останалите сектори“, попита Атанас Василев, председател на Националния съюз на българските лозари (НСБЛ).

По думите му неадекватната политика в сектора е докарала страната ни от четвърти износител в света през 90-те години до вносител в днешни дни. Според Василев е крайно време да бъде осъществен и Законът за лозата и виното, съобщава БТА.

Протестиращите настояват за нов лозарски регистър, защото има много изкоренени лозя и много хора се отказват да се занимават с това, като лозарите у нас вече са под 200 000. Те споделиха, че тази година няма пазар, защото има масов внос отвсякъде. Според лозарите по време на гроздобер масовият внос трябва да бъде ограничен по някакъв начин.

Протестиращите също призоваха за отстраняването на Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), който беше върнат на поста от министър Явор Гечев миналия месец. Това е и причината да се стигне до призив за оставка на самия Гечев. Според лозарите ИАЛВ не е направила нищо за сектора в последните 15 години.

На протеста бяха издигнати лозунги, сред които „Спрете да лъжете лозарите“, „Коев вън от ИАЛВ“, „Защита от субсидиран внос“, „Лозарството приоритетен отрасъл“, както и некролог на българското лозарство.

Leave a Comment