Продажбата на органични картофи в Германия е намаляла с 40-50 процента

photo1

Продажбите на органични картофи в Германия са се сринали с 40 до 50 процента. Това каза президентът на Германската асоциация за търговия с картофи Томас Херкенрат за „Neue Osnabrücker Zeitung“. Причината може да са значително по-високите цени на био картофите в сравнение с конвенционалното отглеждане.

Потребителите спестяват и са склонни да разчитат на „евтини алтернативи“, каза президентът на асоциацията. На този фон Херкенрат критикува факта, че федералното правителство се придържа към целите си за разширяване на биологичното земеделие в Германия, като иска да увеличи органичното отглеждане с до 30 процента до 2030 г. С оглед на сегашното развитие това не е реалистично.

„Биологичните площи за картофи ще продължат да намаляват. Защо? Защото едва ли някой вече купува органично“, каза Херкенрат. Според предварителните данни на Федералната статистическа служба миналата година в Германия са събрани 10,3 милиона тона. Площта е 267 000 хектара.

Според специализирания портал Oekolandbau.de органичните картофи наскоро са били отглеждани на 10 100 хектара, което е около 3,8 процента от цялата немска площ за отглеждане на картофи.

Общата реколта от органични картофи за продажба е малко над 100 000 тона и по този начин не е дори 1% от общото производство.

Тъй като не се използват торове и пестициди, органичното земеделие постига значително по-ниски средни добиви от конвенционалното земеделие. Нивото на добива наскоро беше средно 20 тона на хектар, което е 50 до 60 процента от нивото при конвенционалното отглеждане.

Leave a Comment