Явор Гечев: Няма да загубим средства по ПРСР за 2022 г.

Явор ГечевСлужебният министър на земеделието Явор Гечев заяви тази сутрин, че благодарение на разписан план за работа във ДФ „Земеделие“ не се очаква да останат неусвоени средства за 2022 г. по Програмата за развитие на селските райони. Тази седмица ще се даде ход на забавени проекти по инвестиционните подмерки 4.1 и 4.2., увери Гечев пред БНТ.

Той каза още, че съществен проблем на фонда е недостигът на кадри, които да разглеждат проектите. Работата в ДФЗ се е утроила в последните години. Отново през фонда ще минат и проектите по Плана за възстановяване и устойчивост. Тази седмица ще бъдат актуализирани цените по одобрените общински проекти, информира още той.

Относно оставката на служебния земеделски министър, която бе поискана от лозарския сектор при протеста миналата седмица, Явор Гечев заяви, че лозарите единствени са получили тази година повече средства от предвидените за тях. „Секторът е в криза“, съгласи се той и каза, че министерството ще работи по написването на стратегия за лозаро-винарството.

Министър Гечев припомни, че Стратегическият план за земеделието през 2023-2027 г. вече е върнат в Брюксел след поисканите корекции. До края на годината се очаква планът да бъда утвърден от ЕК. Благодарение на това ежегодно българските земеделци ще получават по 1,6 млрд. лв. директни плащания и 3 млрд. лв. по ПРСР, лозарската и пчеларската програми, и други оперативни програми.

 

 

Leave a Comment