Рекорден добив на дърва за огрев отчете ЮЦДП през 2022 г.

Само за три месеца и половина с дърва са били осигурени около 50 хил. домакинства

 

Южно Централно  държавно предприятие  (ЮЦДП) е регистрирало рекорден добив от дървесина за огрев през тази година от близо 440 хил. кубика, съобщи на пресконференция в земеделското  министерство днес директорът на предприятието Здравко Бакалов.  За сравнение преди година за огрев от поделенията на предприятието са били добити 244 хил. куб.. метра дървесина.  Само за последните три месеца и половина от началото на август до средата на ноември за отопление на 50 хил. домакинства са били раздадени близо 300 хил. куб. метра дърва.

Южно Централно държавно предприятие стопанисва горски територии на територията на областите Пловдив Пазарджик, Смолян и Кърджали.

„През тази година нуждите от дърва за огрев са значително по-големи, отколкото преди години най-вече заради енергийната криза и високите цени на енергоизточниците, които правят дървата най-евтината суровина за отопление и за промишлените предприятия. Освен това на пазара се наблюдава недостиг на въглища както заради консумацията на ТЕЦ-овете, така и заради липсата на внос от Домбас. Спрял е и вносът на дървесина от Русия за ЕС, което също вдига цената и“, заяви по темата земеделският министър Явор Гечев. Според него за ситуацията на пазара са допринесли и редица предприятия в това число и оранжерии, преминали към отопление на дърва.

„Ако не наблюдавахме презапасяване с дърва сега щеше да има достатъчни количества за хората“, допълни още той. Според него ако забраната за предоставяне на дървесина за нуждите на преработвателната индустрия е била въведена с месец по-рано, е нямало да се стигне до дефицит на дърва за огрев. Очаква се до средата на декември с известни усилия да бъдат доставени всички заявени количества дърва за огрев. Беше направено уточнението че домакинствата, които не са получили все още дърва ще получат първоначално по 5 кубика, а след това и по още толкова. По разчети на министерството заявените доставки през тази година ще надминат миналогодишните реализирани доставки със 150% . „От заявените до момента 1,5 млн. кубика дърва до края на годината остава да се изпълнят около 10% или около 140-150 хил. кубика дърва, които имат да доставят три от държавните предприятия.

Leave a Comment