Зам.-министър Събев предложи на колегата си от Северна Македония съвместна защита на айвъра

Георги СъбевДържавите от Западните Балкани остават ключови стратегически партньори за България. Ние трябва да направим всичко възможно, за да се възползваме от това партньорство. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на участието си  в 16-та годишна работна среща на министрите на земеделието от Югоизточна Европа, която се проведе в Черна гора. Той допълни, че този форум е добра възможност да се обсъдят редица теми в областта на земеделието и да се обединят усилията за съвместна работа.

В рамките на посещението си заместник-министър Събев разговоря с министъра на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония за възможностите за съвместна защита на храни с традиционно специфичен характер за двете държави.

„Такъв продукт може да бъде например айварът, за който има писмени доказателства и у нас и в Северна Македония. Такива защити по европейските схеми за качество вече са направени от няколко страни с общи граници и продукти като Словакия и Чехия, Полша и Литва, както и Хърватия и Словения”, поясни пред своя колега заместник-министър Събев.

Leave a Comment