15% нагоре: Индия зася 101 млн. дка с пшеница и 63 млн. дка с рапица

Индия зърноДосега индийските фермери са засяли пшеница и рапица върху близо 15% повече площ, отколкото преди година, показват последните данни на министерството на земеделието.

Повечето площи с пшеница в Индия, вторият по големина производител в света на основния продукт, могат да помогнат на Ню Делхи да понижи цените и да попълни запасите, които са паднали до многогодишно дъно.

Увеличаването на производството на рапица може да помогне на най-големия вносител на хранително масло в света да намали задграничните покупки на палмово масло, соево масло и слънчогледово масло.

Пшеницата е била засята на 10,1 милиона хектара към 18 ноември спрямо миналогодишните 8,8 милиона хектара, показват временните данни, публикувани от Министерството на земеделието и благосъстоянието на фермерите, съобщава Ройтерс.

Индия отглежда само една реколта пшеница на година, която засява през октомври и ноември и прибира от края на февруари.

Индия беше принудена да забрани износа на основното зърно през май тази година, след като внезапното покачване на температурите през март намали добивите.

Въпреки забраната, цените на пшеницата достигнаха рекордно високо ниво, което накара правителството да прецени мерки като освобождаването на държавни резерви на свободния пазар, като същевременно намали данъка от 40% върху вноса, за да охлади цените.

Площите с рапица, основната маслодайна култура през зимата, са 6,3 милиона хектара спрямо миналогодишните 5,5 милиона хектара.

Земеделските производители разшириха площите, тъй като възвръщаемостта от пшеница и рапица скочи през последните сезони, а цените на конкурентни култури като нахут стагнираха, каза Ашвини Бансод, ръководител на проучването на стоките във Phillip Capital India Pvt Ltd.

„Площите с пшеница и синап се очаква да се увеличат през сезон 2022/23 г.“, каза тя.

Общата площ на засетите през зимата култури е 26,9 милиона хектара към петък, което е повече от миналогодишните 25,1 милиона хектара.

Късните дъждове през октомври повишиха нивата на влага в почвата и помогнаха на фермерите да увеличат площите с пшеница, рапица и други култури, казаха производители.

Leave a Comment