Държавната помощ заради войната вече е с таван от 250 000 евро. Какъв е смисълът?

МЗХГМинистерството на земеделието съобщи, че ЕК е одобрила изменение на държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“.

Изменението касае тавана на подпомагане, който е увеличен от 62 000 евро на 250 000 евро за стопанство.

В съобщението си обаче министерството не дава отговор на въпроса как тази новина касае земеделските стопани.

Известно е, че приемът и плащането на държавната помощ с бюджет от 426 млн. лв. се проведоха през септември 2022 г.

Тъй като останаха средства от бюджета (около 70 млн. лв.), тази седмица бе отворен извънреден прием по същата държавна схема. Право на участие имаха стопани, които са пропуснали възможността да кандидатстват при септемврийския прием.

Указанията към кандидатите от тази седмица бяха същите като при приема преди два месеца. Таванът бе 62 000 евро.

В днешното съобщение на министерството се казва, че искането за нотификация за изменение на схемата е изпратено след като през октомври ЕК е съобщила за изменение във временната рамка, с което максималната сума за едно стопанство се увеличава близо 4 пъти до 250 000 евро.

Министерството на земеделието не обяснява дали тази нотификация носи някаква конкретна полза за българските земеделци. Затова от Агро Пловдив зададохме въпрос към пресцентъра на МЗм, за да си уточним какъв е смисълът от тази новина.

Когато (и ако) получим отговор, ще го споделим.

(Допълнение) Отговорът на министерството: Стопаните, ограничени до 62 000 евро таван по държавната помощ, ще получат допълнително до 250 000 евро

 

Leave a Comment