Явор Гечев: Прави са животновъдите да са недоволни от Стратегическия план

Средствата за обучение и консултации в СП са увеличени от 67 на 103 млн. евро по искане на ЕК

Явор Гечев„20 животновъдни организации молят Европейската прокуратура да ви провери за злоупотреба с власт, влияние и лобизъм именно заради Стратегическия план (СП). Какво ще открие прокуратурата?“

Този въпрос бе зададен на служебния земеделски министър Явор Гечев (извън злободневната тема за дървата за огрев) в студиото на бТВ тази вечер в предаването „Защо, г-н министър?“

Министър Гечев веднага отговори, че животновъдните организации, с които вчера е провел среща, са прави да са недоволни от Стратегическия план. Стана ясно, че болката на сектора е в несправедливо определените ставки за различните групи животни.

„Ставките в СП са решени към февруари т.г. и са изпратени (в ЕК)“, поясни служебният министър. Той допълни, че започва процес, в който заедно с браншовите организации ще бъдат разгледани технологичните карти за земеделски култури и за животни, за да се прецени дали ставките за подпомагане за определени правилно.

Последва въпрос защо в Стратегическия план бюджетът за обучение и консултации е претърпял увеличение. През февруари, когато планът бе внесен от тогавашния министър Иван Иванов, са били определени 67 милиона лева. А при преработката на плана, който бе върнат в Брюксел този ноември, сумата за обучение и консултации е нараснала до 103 млн. лв.

Явор Гечев посочи, че увеличението е по настояване на Европейската комисия, която иска повече средства да отидат в системата за знания и иновации AKIS.

Служебният министър потвърди, че двама негови съветници работят в сферата на консултантските услуги – Емил Дърев и Светлана Боянова, но уточни, че те не подписват никакви документи.

По друг въпрос: „Защо в СП се заделят 60 млн. лв.  за подкрепа на стопани, които отглеждат култури за изхранване на дивеча“, Явор Гечев поясни, че това е под натиск на екологичните организации и че субсидиите за дивечовите ниви ще отидат само при активни фермери.

Служебният министър отхвърли обвинението, че е върнал много хора на ГЕРБ и ДПС на служби в системата. Той каза, че са извършени малко рокади.

Leave a Comment