Музикални инструменти от целия свят пеят под храма „Света Богородица“ в Пловдив

Вареня Гагова се радва на уникалните звуци на инструментите

Вареня Гагова се радва на уникалните звуци на инструментите

Ново магазинче в подножието на Стария Пловдив сепва минувачите, дочули непознати звуци в близост. Вареня Гагова все преподрежда инструментите и понеже обича музиката им, току ги кара да засвирят.

Магазинът е в близост до паркинга под храма

Магазинът е в близост до паркинга под храма

МагазинътGandharva Loka“ – The world music store, е най-уникалното нещо в града, което заживя отпреди месец в близост до паркинга под църквата „Света Богородица“.

IMG_0283В него са събрани инструменти от Южна Америка до Източна Азия, от Африка до Канада, и, разбира се, от Австралия до Европа.

„Няма друг такъв магазин в Пловдив. Не, какво говоря? Няма такъв магазин в България и на Балканския полуостров“, твърди Вареня. Тя е доставила инструментите от централни европейски складове, които гарантират за тяхната оригиналност и автентична изработка.

IMG_0281Тук се виждат африканските барабани джембе, маракаси от Перу, пеещи непалски купи, океански барабан, чиито звуци наподобяват прибоите на вълни, обикновени дайрета и необикновени флейти за нос. Ударен веднъж и силно, китайският гонг ехти по улицата нагоре и се връща обратно, събуждайки улисаните в грижи пловдивчани.

Стоманеният барабан Хандпенс издава музика, която потапя слушателите в медитативно състояние.

Духовият диджериду на австралийските аборигени, дълъг над 1,50 метра, си чака своя свирач.

Китайският струнен гудженг потапя в изкуството на Поднебесната империя.

Всеки малък или по-голям инструмент, струнен, духов или ударен, си има свой глас, който идва от древността.

играчкиВ стаята на музиката има отделен рафт за деца със звънтящи палячовци, свирки с мучене на крави и с птичи крясъци, металофони, дървени ксилофони.

Дори и без да пазаруват, пловдивчани свикнаха да се отбиват в новото магазинче на ул. „Съборна“ №2, за да се заредят с музиката на света и да си тръгнат с нея до следващото посещение.

Leave a Comment