Слънчогледови хибриди с характер

БАСФ единствена постигна трикратен пазарен ръст при семената слънчоглед за три последователни сезона
Божидар Бонев

Божидар Бонев

„Селекцията на хибридите слънчоглед на БАСФ се прави в Южна Европа и е създадена, за да работи за земеделците от Южна Европа. Затова възможността да постигнем високи резултати е много по-висока“, съобщи Божидар Бонев, Продуктов мениджър маслодайни култури – Семена и РЗ в БАСФ.

Неговите наблюдения показват, че добивите от слънчоглед в Южна България са с 20-30% по-ниски спрямо резултатите в Северна България. Това се дължи на по-сухия и горещ климат на юг от Стара планина. „Ние сме длъжни да отговорим на предизвикателствата, които фермерите от Южна България имат“, каза Божидар Бонев. Едно от сигурните средства за преодоляване на негативните резултати от все по-затоплящата се планета, е създаването на сухоустойчиви хибриди слънчоглед – нещо, за което се грижи селекцията на БАСФ.

Компанията подбира хибриди, които да издържат на все по-ожесточения инфекциозен фон на полетата. Причината е, че патогените се адаптират към средата. Когато посевите са подтиснати от суша, растенията по-лесно се предават на болестите.

„Ако хибридите не носят нужната толерантност към основните заболявания, тогава категорично няма да можем да се справим“, сигурен е продуктовият мениджър на семена.

Той даде пример с паразита синя китка. Веднъж настанила се на полетата, синята китка може да стане там 20 години и да чака своя момент.  Именно затова хибридите на БАСФ са с генетическа устойчивост към синя китка, включвайки последните съществуващи към момента гени.

Сред другите положителни качества на хибридите на БАСФ са високата масленост, от една страна, и високоолеиновото направление, които носят нужните качества, за да задоволят изискването на пазара.

„Не можем да се лишим от технологиите, съпътстващи отглеждането на слънчоглед. Предлагаме много добре окомплектовано и внимателно подбрано портфолио от 8 хибрида, което може да задоволи всички потребности, които имате“, каза Божидар Бонев.  „Трите технологии са добре известни, от 2023 г. работим във всички тях, за да можем да предложим различни възможности за това, което имате на вашите полета като проблематика.

Той обясни, че за да се постигне стабилност на полето, трябва да се комбинират качествата на различните хибриди. Това е съветът на експертите, но българският фермер сам е стигнал до този извод.

Предложените в последните две години хибриди на БАСФ –  ИнСън 222CLP  и АКОРДИС CLP са категорична заявка за много висока конкурентност – доказали са се и на производствени полета. С тях постигнахме 3% по-високи резултати в Северна България и 5% по-високи резултати в Южна България спрямо най-утвърдените хибриди на пазара от този технологичен сегмент“, цитира резултатите Божидар Бонев.

БАСФ е единствената компания, която отбелязва трикратен пазарен ръст за 3 последователни сезона при семената слънчоглед. Това е благодарение на генетиката, която компанията  предлага – хибриди, които са изключително надеждни, високотехнологични и много стабилни.

 

 

Leave a Comment