Съюзът на енолозите раздаде годишните си награди на Коледния бал в Пловдив

Коледен бал СЕБ - с ансамбъла

След двегодишно прекъсване Съюзът на енолозите в България раздаде Годишните си отличия в четири категории – „Млад енолог“, награда „Христо Дерменджиев“, приз за цялостен принос във винарството и „Енолог на годината“ за 2022 г. Това се случи на Коледния бал на организацията в Пловдив.

Инж. Калоян Пенев

Инж. Калоян Пенев

За 7-ми пореден път бе присъден приз „Млад енолог“. Наградата за 2022 г. получи инж. Калоян Пенев. Той от 7 години работи в семейната винарна „Върбовка“ заедно с майка си технолога инж. Светлана Пенева и сестра си Лора, която е ангажирана с маркетинга. „Благодаря от сърце на всички колеги, гласували ми доверие и ще се радвам да продължавам да се уча от професионалистите в бранша, които работят за качеството на напитките у нас и утвърждават винения бранд на България по света“, посочи Калоян Пенев. Макар и млад, създава великолепни лимитирани серии вина с местните сортове Тамянка, Гъмза, Рубин и Кайлъшки Мискет, които вече се радват на престижни отличия.

С приза „Христо Дерменджиев“, който Съюза връчва за 23 поредна година, бе удостоен инж. Спас Русев, завършил с отличие специалността „Технология на виното и пивото“ в УХТ. В семейното стопанство той отглежда 9 сорта грозде, разположени на 30 дка. Винарският му опит е обогатен и със знанията му по аграрна икономика от Аграрния университет в Пловдив.

Инж. Ламбрин Топузлиев и инж. Спас Русев

Инж. Ламбрин Топузлиев и инж. Спас Русев

По традиция членовете на Съюза на енолозите в България гласуват и определят кой ще вземе приза „Енолог на годината“. 

Тази година енолози от винарски изби от Поморие, Пловдив, Сакар, Велико Търново, Шумен и Свиленград се съревноваваха за престижните отличия. Това са инж. Даниела Стаматова /ВИ „Тохун“/, инж. Мариана Гълъбова /дестилерия „Сийуайнс Спирит“/, инж. Мария Стоева /ВИ „Братанов“/, инж. Димитър Димов /ВИ „Ялово“/, инж. Мирослав Гинев /ВИ „Катаржина Естейт“/ и инж. Николай Кръстев /ВИ „Царев брод“/.

Eнолог на 2022 - инж. Димитър Димов

Eнолог на 2022 – инж. Димитър Димов

За носител на приза „Енолог на 2022 година“ бе обявен инж. Димитър Димов. Той създава вина със собствен почерк у нас и в чужбина. Завършва УХТ, а след специализация във Франция получава френска национална диплома за енолог. Работил е във винарни в Лангедок, Шампан и Бордо, Нова Зеландия, както и за различни проекти в България. Професионалните му компетенции обхващат всички аспекти на винарството – от лозата до бутилката, включително винен маркетинг и развитие на винен туризъм. Основен приоритет в дейността му е запазване на старите местни сортове, както и биологичното лозарство.

Отличието му бе връчено от миналогодишния носител на приза „Енолог на годината“ Мадлена Кузманова от „Шато Копса“. Инж. Димов получи плакет и бронзовия Дионисиев венец – символ на приза, изработен от скулптора Адриан Новаков, който се предава всяка година на най-добрия енолог от миналогодишния отличен.

Награда за цялостен принос - инж. Марко Георгиев

Награда за цялостен принос – инж. Марко Георгиев

За 3-та поредна година Съюзът на енолозите в България връчи награда за цялостен принос в българското винарство. Носител на този приз стана инж.  Марко Георгиев. 50-годишната му професионална дейност е свързана с модернизиране на винарската индустрия в България. Повече от 20 години като научен сътрудник в Института по винарска промишленост участва в разработването и внедряването на машини и инсталации за винарския сектор, а след това е известен като представител на чуждестранни производители на оборудване за бранша. Неслучайно в гилдията го определят като „човекът, който допринесе за осъвременяване на технологията за производство на вино у нас“.

 

Leave a Comment