Наши земеделци сключиха договор за износ на сливи, ягоди и малини с немско сдружение

В Брухзал български производители посетиха събирателен пункт и фабрика, създадени от 100-годишното сдружението с годишен оборот от 60 млн. евро
В базата на немското сдружение

В базата на немското сдружение в Брухзал

Български участници в международното изложение DUO EXPOSE & EXPODIREKT в град Карлсруе разказаха кое ги е впечатлило най-силно в дните, прекарани в Германия. Своя продукция показаха на изложението представители на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я), Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Добруджанския овощарски съюз и Съюза на дунавските овощари.

Ден след изложението участниците от българска страна посетиха нов модерен Събирателен пункт и фабрика за сортиране, пакетиране и съхранение на плодове и зеленчуци, изграден от едно от най-старите сдружения в региона, основано през 1923 г. – OGA / OGV NORDBADEN EG в Брухзал.

Съоръжението е собственост на около 100 членове на сдружението и формира годишен оборот над 60 милиона евро.

фабрика, цехНа място родните производители се запознаха със структурата, организацията и действието на кооперацията и сключиха предварителни договори за износ на български сливи, ягоди и малини през следващия сезон.

По време на панаира в Карлсруе българските изложители се впечатлиха от изобилието от техника и приспособления за намаляване на тежестта на ръчния труд. „Липсата на работна ръка е всеобщ проблем за производителите на ягодоплодни култури в цяла Европа, а и в световен мащаб“, каза Божидар Петков – председател до Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

В рамките на изложението бяха представени препарати за растителна защита, базирани на биологично активни вещества, бактерии, инсекти и растителни екстракти. Интересът на земеделските стопани бе привлечен от голямото разнообразие от органични торове, както и растежни регулатори и стимуланти, увеличаващи добивите и здравния статус на растенията. Нови високотехнологични сортове ягодоплодни, техники и технологии за отглеждане, както и с нови видове опаковъчна и сортировача техника, изключително разнообразие от опаковки, етикети и други атрибути, свързани с търговията и маркетинга на плодовете, бяха сред иновациите в сектора, демонстрирани по време на форума. Друга възможност, в която родните производители виждат голям потенциал, са представените в Карлсруе иновативни технологии и системи за отглеждане на малини под соларни панели. „Малината има нужда от сянка, която може да се осъществи от соларните панели. По този начин два сектора съвместно могат да носят ползи и синергизъм един на друг, което би увеличило приходите на стопанствата и енергийната им независимост, а от друга страна – ще намали влиянието на негативните климатични фактори“, коментира Божидар Петков.

Leave a Comment