Земеделците не са информирани за нови изисквания за почвената покривка в Стратегическия план

Депутати питат земеделския министър ще има ли санкции за стопаните, които не са спазили стандарта ДЗЕС 6, тъй като не е имало 30-дневно обществено обсъждане на плана преди да се изпрати в Брюксел

постоянно затревени площиЗемеделските стопани са изправени пред промени в някои стандарти за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС), заложени в одобрения в началото на декември 2022 г. Стратегически план за земеделие и селски райони.

Министерството на земеделието не е спазило изискването на Закона за нормативните актове да проведе обществено обсъждане на подготвения план 30 дни преди да бъде изпратен за одобрение в Европейската комисия.

Тъй като стопанската земеделска година е започнала, всеки стопанин сам е решавал на сляпо какъв сеитбооборот да направи.

Въпросът е какви санкции ще понесат стопаните, които не са се съобразили със стандартите за ДЗЕС.

Това пишат във въпросите си към земеделския министър Явор Гечев група депутати от ГЕРБ-СДС.

В писмото се посочва конкретно стандартът ДЗЕС 6 „Минимална почвена покривка през периода и на площи, които са най-чувствителни“. Новите изисквания на този стандарт са следните:

1.  В земеделското стопанство с уникален идентификационен номер е задължително върху минимум 80% от цялата обработваема площ на стопанството да се поддържа минимална почвена покривка през чувствителния период /01 юни до 31 октомври/.

В земеделското стопанство, при площи с наклон ≥10 %, през периода от 01 ноември до 15 февруари е задължително върху минимум 80% от цялата обработваема площ на стопанството да се поддържа минимална почвена покривка. Изискването за минимална почвена покривка в периода 01 ноември до 15 февруари не се прилага за бенефициери, които осигуряват последваща култура в рамките на 2 седмици след премахването на предходната растителна покривка.

За поддържането на минимална почвена покривка може да се прилагат следните практики:

– оставяне на презимуващи или фуражни култури;

– оставяне на растителните остатъци от предходната култура, включително стърнища, самозасети площи от предходната култура;

– засяване на покривни култури или мулчиране;

2. При трайните насаждения, за осигуряване на минимална почвена покривка върху минимум 50% от площта на стопанството, се извършва укрепване на междуредията чрез затревяване или засяване с покривни култури.

Чувствителен период: От 01 юни до 31 октомври на съответната година. Период от годината, през който почвата не е покрита с растителна покривка и съществува опасност от настъпване на деструктивни процеси (различни видове ерозия, екстремно засушаване)

Въпросите към земеделския министър, останали от 21 декември досега без отговор, са следните:

Ако земеделският стопанин не заяви площи за подпомагане по коя да е интервенция за площ от СП, ще бъде ли санкциониран за неизпълнение на ДЗЕС 6 и на какво основание?

При условие на заявени площи за подпомагане по интервенции и при невъзможност за изпълнение в различна степен на ДЗЕС  6, какви са правилата (методиката) за санкциониране, питат депутатите и настояват методиката да бъде приложена към отговора.

Нови задължения за площи с наклон по-голям и равен на 10% има и по други стандарти. В тази връзка депутатите искат министърът да изпрати списък на землищата, където има такъв наклон. Също така искат да знаят как се определя процентът на наклоняване.

 

Leave a Comment