Ивановден е – празникът на Йоан Кръстител

ИвановденДнес е Ивановден – празникът на Йоан Кръстител Предтеча – светецът, който край река Йордан предупреждавал всички да се покаят и пречистят с вода, защото след него идва „оня, който ще ви кръсти с огън и кръст“. Свети Йоан кръщава и Исус и това е било предсказано в писанията.

На този ден празнуват над 300 000 българи, които носят имената Иван, Иванкa, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна.

Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. С вода се поливат младоженците, именниците и децата. Ергените къпят момите, младите мъже се пръскат с вода. Още в зори се пълнят каци и бъчви с вода, в която се потапят децата за здраве.

Днес се разменят и подаръци, гостува се на именници и кумове, които посрещат с празнична трапеза. Свети Йоан е покровител на кумството, според традициите.

Кумците носят месо и вино. Прави се обща трапеза. Обредната трапеза включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Днес приключват и така наречените „мръсни дни“, които започнаха след Коледа.

Leave a Comment