НАП съобщи на 500 хил. работодатели да обявят и необлагаемите доходи на служителите си

НАПНационалната агенция за приходите (НАП) изпраща имейли с разяснения по чл. 73 от ЗДДФЛ на близо 500 хиляди работодатели.

С писмата агенцията ги информира за промените в справките за изплатените през 2022 г. доходи на физически лица.

Съобщението не е „фишинг“ и получателите му свободно могат да отварят съдържащите се в него линкове, уточняват от НАП.

От тази година в справка по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ работодателите трябва да обявят до края на февруари освен изплатените през 2022 година облагаеми, но и определени необлагаемите доходи по трудови правоотношения, както и информация за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски.

Сред определените необлагаеми доходи са ваучерите за храна, обезщетенията при пенсиониране, парите за първите три дни от ползван болничен, еднократните помощи за раждане или сключване на граждански брак. Необлагаеми са и обезщетенията при трудова злополука, при преместване на работника в друго населено място и други вреди, причинени на работника, определени в Кодекса на труда.

Подобни обезщетения, освободени от данък, има и в специални закони, – за отбраната и въоръжените сили, за НСО, МВР, ДАНС, съдебната власт и за държавния вносител, и те също трябва да бъдат декларирани от ведомствата пред НАП, допълват от в. „Сега“.

 

Leave a Comment