Спадът на зърното на световните пазари спря тази седмица

Нерафинираното слънчогледово олио поевтиня с 30 долара до 1190 за тон

стокова борса ЧикагоПоевтиняването на цените на основните зърнени контракти по световните борсови пазари свърши през тази седмица и повечето се връщат леко нагоре, съобщава оптимистично Софийска стокова борса.

В САЩ хлебната пшеница поскъпна с 2.00 долара до 325.00 щ.д./тон. Във Франция се качи също 2.00 евро до 295.00 евро/тон. Само в Украйна и Русия пшеницата поевтиня със съответно 5.00 и 3.00 долара и достигна 290.00 и 300.00 щ.д./тон.

Посоката на царевицата се колебае – в САЩ понижение с 2.00 долара до 304.00 щ.д./тон, във Франция плюс 7.00 евро до 295.00 евро/тон, в Русия плюс 4.00 долара до 260.00 щ.д./тон.

Цената на ечемика във Франция, която преживя чувствително снижение за последния месец, сега обръща тренда и продължава с нагоре с 5.00 евро до 275.00 евро/тон, в Русия колебания около старите цени с минус 1.00 долар до 273.00 щ.д./тон.

Рапицата на Euronext, която явно продължава да следва синусоидална крива и преди седмица поевтиня доста, сега се връща нагоре с плюс 11.25 евро до нива от 546.00 евро/тон.

Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, за пореден път се устреми чувствително надолу и загуби нови 30.00 долара от цената си до 1190.00 щ.д./тон, а тази на рафинираната захар се опитва да компенсира декемврийските загуби с плюс 8.50 долара, достигайки до 555.00 щ.д./тон на борсата в Лондон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котировките са предимно за предлагане. Цената „продава“ на хлебна пшеница от производител е на начална цена от 630.00 до 730.00 лв./тон, тази на фуражна пшеница е 570.00 лв./тон, а царевица – на 560.00 лв./тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед от място на 920.00 – 930.00 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните стоки са като обичайните, продължава предлагането на зрял фасул в чували на 2398.00 лв./тон и на слънчогледово олио в бутилки на 3.50 лв./л.

Leave a Comment