90% от инвестиционните намерения в РИОСВ Стара Загора са за фотоволтаични централи

Инвеститорите – български и чужди компании, първо купуват поземлени имоти, после променят устройствени правилници, след това редят слънчеви панели

слънчеви панели в СтамболийскиСело Кортен, община Нова Загора е единственото село с развито и утвърдено животновъдство. В общината и РИОСВ Стара Загора е постъпило инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаичен парк върху пасище. Депутатът от БСП Деян Дечев пита земеделския министър Явор Гечев може ли министерството да се намеси, за да останат пасища за животновъдите.

Отговорът на министъра е, че инвестиционното намерение е на фирма „Финер Кортен Солар“ЕООД. Мястото, върху което дружеството иска да изгражда фотоволтаичен парк, е земеделска земя с начин на трайно ползване пасища, мери, ливади. Тези земи са „под особен режим на ползване, стопанисване и разпореждане, съобразно Закона за стопанисване и ползване на земеделските земи (ЗСПЗЗ), като по отношение на промяна на предназначението им за неземеделски цели са въведени редица рестрикции в Закона за опазване на земеделските земи (ЗОЗЗ). Според чл. 2, ал.2 и 3 от ЗОЗЗ промяна на предназначението се допуска само по изключение при доказана нужда и при условия, и при ред регламентиран в същия закон и правилник за прилагането му“, гласи отговорът. Министърът допълва, че в случая става въпрос за земи от общинския поземлен фонд, с които се разпорежда общината, а не държавата. Случаят е предаден на областния управител.

Проверка в Търговския регистър показва, че фирмата – бъдещ инвеститор върху пасища „Финер Кортен Солар“, е еднолична собственост на италианеца Нико Праи, а предметът на дейност на дружеството е изграждане на ВЕИ. Тя е регистрирана миналата година.

Справка с обявените решения на РИОСВ Стара Загора показва, че от 1 септември 2022 г.  досега в инспекцията са постъпили 35 искания за преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка относно инвестиционни намерения за изграждане на фотоволтаични електроцентрали (ФЕЦ). Общият брой искания за този период е 39, тоест само 4 не са свързани с ФЕЦ, което означава, че 90% от интересите на бизнеса в района са насочени към създаване на фотоволтаични паркове. В териториалния обхват на РИОСВ Стара Загора попадат още областите Ямбол и Сливен.

Извън интереса на италианската фирма, към село Кортен поглеждат още трима инвеститори. Това са софийските дружества „Мост Солар Енерджи 1″ЕООД и „Мост Солар Енерджи 2″ЕООД, които са с един и същ управител. Третото дружество също е софийско – „България Енерджи“ООД. То пък е съдружие между двама граждани – от Украйна и от Израел.

„България Енерджи“ с управител Павло Гезь ще изгражда ФЕЦ върху собствени 59,193 дка земя, с предназначение „пасище“. Инвеститорът е поискал изменение на общия устройствен план (ОУП) и изготвяне на ПУП. Планира да започне строителството на ФЕЦ през месец май и централата да бъде въведена в експлоатация през август тази година. Тя ще е с мощност 4,9 мегавата.

„Мост Солар Енерджи 1“ и „Мост Солар Енерджи 2“ с управител Делчо Пехливанов имат собствени (по) 66,115 декара, закупени също наскоро. Земята е с трайно предназначение „земеделска“ и начин на ползване „друг вид поземлен имот“. Инвеститорът има писмо от аграрното министерство, в което се посочва, че за въпросната земя не следва да се провежда процедура за промяна на предназначението, тъй като то е променено преди да влезе в сила Законът за опазване на земеделските земи.

За изграждане на ФЕЦ в землището на град Сливен има три инвестиционни намерения. Те са на „Даяна груп“ЕООД, „Олминс“ООД (Варна) и на Росен Петров от Сливен. Теренът на последния инвеститор също е пасище с 11,163 дка, за което се подготвя ново УПИ – за изграждане на ФЕЦ.

В с. Черганово, община Казанлък „Солар Инвест 3″ООД със седалище в Пловдив ще гради ФЕЦ върху 30,397 дка, които са били с начин на трайно ползване „нива“, но за които вече е утвърдено ново предназначение – „за фотоволтаична централа“.

Частично изменение на ОУП има и за землището на с. Габарево, община Павел баня. там ще се строи ФЕЦ върху 28,760 дка, които са ниви, но вече предназначението им е „предимно производствена зона“.

ФЕЦ ще се строят (или вече са построени) в землищата на с. Самуилово, с. Мъглиж, , Стара Загора, Нова Загора, Котел, с. Мусачево,, Гълъбово, Ямбол, с. Дядово (2 броя), с. Хаджидимитрово, Шивачево, Гурково, с. Полско Пъдарево, с. Медникарево, с. Езеро, с. Главан, Твърдица.

Най-големият фотоволтаичен парк ще е в с. Медникарево, община Гълъбово. Инвеститор е „Слънчева Марица“ЕАД в гр. София. Централата ще е с мощност 15 мегавата и ще е върху 114,351 дка.

Инвеститорите първо купуват имотите, върху които ще строят. После там, където земята е земеделска, променят предназначението. Между другото, в някои случаи дори прилагат към документите за РИОСВ справка от „Напоителни системи“, за това, че земята е неполивна (а тя, както знаем, в огромната си част е неполивна заради провала на различни планове). РИОСВ основно съблюдава строителството да не навреди на защитените зони и ако няма опасност за тях и населението, се издава одобрително решение.

Leave a Comment