Парадоксът на картела: Изкупната цена на суровото мляко пада, а на сиренето расте

крави в Асеница - 96Говедовъди от област Сливен подозират картел между млекопреработвателните предприятия. Според тях има неконтролиран внос и слабо субсидиране на животновъдния сектор. Това заявиха на пресконференция в Сливен говедовъди, отглеждащи крави за мляко. Те се срещнаха днес с областния управител Минчо Афузов, за да обсъдят проблемите в сектора, съобщи БТА.

Животновъдите очакват от областния управител да информира за ситуацията държавните органи, които да осъществят контрол върху вноса на млека, използването на сухи млека и растителни мазнини в сиренето, както и ценообразуването.

„Всеки месец изкупната цена на млякото пада главоломно, като в момента литърът се изкупува на 1,10 лв., а в магазините цените постоянно растат“. Това заяви Стефан Малев, който отглежда 1100 животни в село Самуилово.

Фермерите изтъкнаха, че през последните две години срещат трудности, сред които високи цени на фуражите и горивата, липса на работна ръка, неравностойни субсидии в сравнение с други европейски държави и ниски изкупни цени на млякото. Те предупредиха, че ги очакват фалити и затваряне на ферми. Стопаните настояват за диалог с управляващите и за въвеждане на минимална защитена изкупна цена на млякото от порядъка на 1,30 лв.

Според информация, предоставена от говедовъдите, Сливенска област е на второ място в страната по брой на крави за мляко – 15 000. В областта се отглеждат и едни от най-високопродуктивните стада в страната – производство на 10 000 литра мляко от крава е постигнато във ферми в Кортен, Трапоклово и др. Те посочиха, че двете най-големи млекопреработвателни предприятия са в Сливен.

Leave a Comment