Проф. Христо Пимпирев на 70 г.: Веднъж да стъпиш на Антарктида, мечтаеш да се върнеш пак на нея

Снимка на Варна24

Снимка на Варна24

Днес проф. Христо Пимпирев ще празнува 70-ия си рожден ден. Той е човекът, който поведе първата българска антарктическа експедиция през 1987-88 г. и оттам насетне ръководи ежегодно национални научни експедиции до Антарктика. През 1993 г. проф. Пимпирев учреди и стана председател на Българския антарктически институт.

Преди 10 години – на 8 януари 2013 г., той бе първият българин, развял родното знаме на Южния полюс като част от международна експедиция, посветена на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс от Руал Амундсен и Робърт Скот.

През септември 2022 г. проф. Пипмипер издаде биографичната книга „Антарктическият стопаджия“, написана в съавторство с режисьора Иглика Трифонова („Писмо до Америка“ е сред най-популярните филми, режисирани от нея), която участва в 5 експедиции до най-южния континент.

При представянето на книгата проф. Пимпирев каза, че за него Антарктида е земният път към космоса. В предишни интервюта, той посочва, че „всеки, който е стъпил веднъж там, мечтае да се върне отново. Там човек става по-добър, всеки иска да помогне на другите и според мен това е моделът, по който хората трябва да живеят и на останалите населени части от нашата планета.

По думите му, Антарктида е на целия свят. „Ние заедно правим новия свят там. Свят без войни, само с разбирателство и най-вече любов. Любовта ще спаси света, а не омразата и войната“, убедено заяви при представянето на биографичната книга полярникът.

Пред публиката Пимпирев представи и капитан Николай Данаилов, за когото каза, че „показва бъдещето на Антарктида с нашия нов военен научно-изследователски кораб“.

Именно с военния кораб „Св. св. Кирил и Методий“ на 27 декември миналата година отплава към Ледения континент 31-та експедиция от Морската гара във Варна.

Корабът е норвежки,, произведен е 1984 г., ремонтиран и въведен е в съвсем добро състояние. Този път членовете на експедицията ще работят по 12 научни проекта с българско и чуждестранно участие на нашата полярна база. По данни от вчера на журналиста на БТА Константин Карагьозов Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) е прекосил 60-ия паралел в пролива Дрейк в ранния следобед на 12 февруари, навлизайки в географския регион Антарктика. Очаква се плавателният съд да акостира в Южния залив на о-в Ливингстън в късните следобедни часове на 13 февруари, след което екипажът и антарктиците ще започнат незабавни товаро-разтоварни дейности.

Leave a Comment