БАСФ стартира сезона с напълно обновено портфолио фунгициди в житни култури!

Водещата химическа компания БАСФ представи пред стотици земеделци в комплекс „Старосел“ най-новите фунгициди за борба с болести в житни култури, които вече са на българския пазар.

„През тези три трудни години успяхме да внедрим най-новото активно вещество в световната растителна защита – Ревизол®. Вие ни се доверихте и ни подкрепихте, за което благодарим“, обърна се към зърнопроизводителите Мария Неделчева, търговски мениджър на БАСФ.

Новата генерация триазол – Ревизол®, проявява превантивно и лечебното действие без аналог. При лечебно третиране на Ревизол®, направено между 10 и 15 дни след заразяване, резултатът е от 40 до 50% по-висока ефикасност. Тази сила и мощ не е само срещу стандартната септориоза, но и срещу резистентните форми на това заболяване. Ревизол® работи не само срещу септориоза, но и срещу всички икономически важни заболявания при пшеница и ечемик.

Ревизол® се комбинира с други активни вещества, за да получи цяла линия продукти. Това са най-новият и трети по ред фунгицид Даксър®, наречен Балансьор. Преди него бяха Ревистар® Флекс – Специалистът, и Ревикеар® – Премиум фунгицид.

Даксър® – Балансьор за всяка технология

Мария Неделчева, БАСФ, даксърДаксър® е комбинация от двете активни вещества Ревизол® и Крезоксим-метил, който защитава както пшеница и ечемик, така и нишови житни култури като спелта, тритикале и ръж.

Даксър® осъществява изключителен контрол върху болестите и в същото време има физиологичен ефект върху посевите, за да бъдат по-здрави, по-зелени и по-добре да усвояват хранителните вещества. Затова препоръката на БАСФ е Даксър® да се приложи като първо третиране.

Най-новият фунгицид може да бъде избран срещу болести и за по-добра физиология за първо третиране. Даксър® запазва ефективността си и при второ третиране. Даксър® не губи ценните си качества при по-хладно или по-топло време, при суша и при валежи.

Посевите в Западна Европа, върху които е приложен Даксър®, дават 60 кг повече добив спрямо контролата и 25 кг повече спрямо полета, третирани с конкурентен продукт.

Аналогични опити в България показват, че при по-чувствителни на болести пшеници добивът е с 50 кг повече спрямо контролата и с близо 30 кг повече на конкурентни фунгициди

Ревистар® Флекс – Специалистът срещу брашнеста мана, базично гниене и септориоза

Цветан Личев, БАСФОще през дебютната си 2021 г. Ревистар® Флекс бе приложен върху 2 милиона декара. На следващата година той зае с 50% повече площи. Така само за две години новият фунгицид на БАСФ, доказа своите предимства на 5 милиона декара, съобщи Цветан Личев, Регионален мениджър за Западна и Централна Северна България.

Променливият климат и студената пролет през последните няколко сезона направиха Ревистар® Флекс още по-ефективен и търсен, тъй като той може да се прилага дори при биологичния минимум на житните от 4 градуса. До 15 минути след третиране Ревистар® Флекс остава защитен под восъчния слой на листата, докато при конвенционалните триазол съдържащи продукти има 50% загуба на ефикасност при екстремни условия и валежи.

Понякога обаче условията на полето благоприятстват развитието на патогените преди да е дошъл момента за за приложение на фунгициди в растителнозащитна практика. В подобни ситуации силното лечебно действие на Ревистар® Флекс започва незабавно, благодарение на 24 пъти по-бързото му усвояване от растенията спрямо други конвенционални продукти. Това го прави изключително подходящ за първо фунгицидно третиране през пролетта дори в условия на студено и влажно време, обобщи Тодор Евтимов, Технически мениджър за България и Западни Балкани.

„Стандартните триазоли дават защита между 3 и 4 седмици, а при Ревистар® Флекс имаме 6 седмици“, сравни Цветан Личев.

Ревикеар® – Премиум качество за Премиум защита

 

Десислава Драгнева, БАСФРевикеар® е фунгицид, чиито възможности са отвъд познатото в растителната защита, каза Десислава Драгнева, Бизнес лидер и старши търговски представител Североизточна България в БАСФ. Над 1 милион декара вече са опазени с Ревикеар®. Той е приложен най-напред в Северна България, но пък подходящ и за Южна.

Ревикеар® притежава силно изразено лечебно и превантивно действие срещу широк набор от гъбни патогени като септориоза, видове ръжди, мрежести петна, ринхоспориум, включително и фузариум, съобщи Тодор Евтимов. Едното активно вещество в продукта намалява климатичния стрес и стимулира фотосинтетичните процеси в растенията, което увеличава добива и подобрява качеството на продукцията.

Ревикеар®  е изключително подходящ за второ фунгицидно третиране.

Фунгицидът не променя ефикасността си дори в условията на интензивно слънцегреене. Според Десислава Драгнева: Ревикеар® е изключително подходящ за ползване в края на април, през май и дори през юни, когато има високи температури и много интензивно слънцегреене.

Приаксор – Bestseller SDHI

 

Преди трите нови продукта на базата на Ревизол®, и до неотдавна, Приаксор® беше първият фунгицид, с който започна обновяването на портфолиото.

Приаксор® е първият фунгицид комбинация на SDHI и стробилурин в житни култури. Тази комбинация дава възможност продуктът да бъде използван и в пшеница, и в ечемик срещу широк спектър от патогени.

Приаксор® осигурява освен фунгицидна защита и физиологичен ефект, който блокира образуването на етилен. Така продукцията има възможност 5 до 8 дни да развие допълнително килограми добив на декар. Според независимата агенция за проучване на пазата Кинетек,  Приаксор® е Bestseller в SDHI сегмента за 5та поредна година и най-предпочитаният фунгицид за второ третиране през 2022 г. Приаксор®  е много подходящ за комбиниране със Систива®.

Биатлон® 4D – Най-големият селективен хербицид

Биатлон® 4D е доказан срещу трудните плевели като теменужка, великденче, червена мъртва коприва и др. Хербицидът на БАСФ контролира плевелите, които другите не могат.

Биатлон® 4D няма нужда от представяне. „Когато влезе на българския пазар имахме сериозен проблем с великденче и теменужка, и другите така наречените ефемери. Тогава за наша радост и гордост Биатлон® 4D  се справи категорично и безкомпромисно с тези плевели“, обърна се към земеделците Цветан Личев.

Хербицидът на БАСФ се е доказал и срещу борбата със самосевката Clearfield рапица, особено в Южна България. Без значение дали през есента или пролетта, този продукт работи успешно при ниски температури до 4 градуса. Справя се добре благодарение на комбинацията с аджуванта Деш.

Промоция 2023: 10% по-ниска цена за Даксър® до 10.04

 

„Промоцията е тип Формула 1 – по-бързият печели“, предупреди търговският мениджър на БАСФ.

Технологии за прилагане на новите фунгициди

 

За първо третиране БАСФ категорично класира Даксър® и Ревистар® Флекс.

Ревикеар® е позициониран за второ третиране. Приаксор® може да бъде използван както за първо, така и за второ третиране.

Възможни са и различни комбинации.

 

Leave a Comment